Covid-19 apare din nou în viețile oamenilor. A fost instituit cod portocaliu de COVID-19 în municipiul Chișinău. Incidența este de 118 cazuri la o sută de mii de populație. De asemenea, în Ialoveni și Anenii Noi, se înregistrează cod galben, iar în restul raioanelor, se atestă cod verde de coronavirus.

Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, 12 iulie.

Potrivit ministrei, în ultima săptămână, au fost înregistrate 1.853 de cazuri de infectare cu coronavirus, de 1,8 ori sau cu 82% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna trecută. Din acestea, 220 de copii și 13 gravide s-au infectat. A crescut și numărul cazurilor de import, 79 la număr. De asemenea, au fost înregistrate 14 decese față de 3 în săptămâna precedentă. 

Ministra Sănătății a venit cu recomandări pentru cetățeni și a subliniat că la moment, nu vor fi introduse restricții.

„Viteza de răspândire a coronavirusului ține doar de comportamentul nostru și anume respectarea tuturor măsurilor generale de prevenire a infecției, începând cu simpla măsură de igienă a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor, purtarea măștilor în instituțiile medicale și în spațiile aglomerate, testarea, izolarea persoanelor testate pozitiv și desigur, vaccinarea. 

Măsurile aplicate astăzi atât la noi, cât și în lume, nu pot fi aceleași din 2020-2021, deoarece virusul are alt comportament, am căpătat protecție prin vaccin, prin boala pe care am suportat-o mulți. Protecția rămâne vaccinarea. Pentru cetățenii care circulă, să fie foarte atenți când circulă în unele țări, deoarece sunt careva restricții de intrare. În unele, se solicită certificatul de vaccinare, altele acceptă și certificatul de recuperare”, a precizat Ala Nemerenco.

În context, autoritățile îndeamnă cetățenii să respecte în continuare regulile și să se vaccineze.

Distribuie articolul: