Este perseverentă, optimistă, plină de creativitate și îi plac două jocuri: cel scenic, din piesele de teatru în care este distribuită și cel de gusturi și culori, atunci când creează cocktailuri. Da, da, ați citit bine! Maria Anton combină de minune cele două îndeletniciri și o face cu multă pasiune. E actriță la Teatrul Național „Eugene Ionesco”, iar atunci când nu are spectacole, creează cocktailuri savuroase la Marlène cocktail Bar. Cum îi reușește, cum se inspiră, ce gânduri are o tânără actriță și care-i sunt visele, aflăm din interviul cu ea.

Actoria – o decizie spontană

„La moment, aș defini relația mea cu teatrul cu “it’s complicated” 😃, dar posibil să fie o stare de moment. Am decis să fac actorie dintr-un impuls, o decizie spontană. În liceu am făcut pictură și, de fapt, mă gândeam să continui pe acest drum, dar la un moment dat am zis să încerc actoria. Am depus documentele, am susținut examenele și voila. Tocmai pentru că decizia a fost spontană, nu aveam așteptări clare de la acest domeniu, ceea ce, cred, m-a ajutat să nu mă dezamăgesc prea mult sau să mă bucur prea tare pe parcursul studiilor (râde). Îmi place teatrul, îmi place actoria, dar nu mereu îmi place ceea ce fac. Cred că cea mai mare realizare, dar și cea mai mare dezamăgire a ultimilor 5 ani, sunt oamenii pe care i-am cunoscut – unii foarte faini, care mi-au devenit prieteni apropiați, alții – absolut dezagreabili (pentru mine). Dar asta e, nu poți fi prieten cu toată lumea!”, crede sincer Maria.

Vezi în ce spectacole o poți admira pe Maria Anton pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”

Calitatea muncii făcute – întâi de toate

„Nu mi-am propus niciodată să ajung pe Red Carpet sau să devin super-celebră, doar să fac lucrul care mi se propune cât mai bine pot și să încerc să storc din asta o fărâmă de plăcere. Nu cred că m-a încurcat ceva anume. Evident, oportunitățile sunt nelimitate, dar îmi place să cred că lucrurile pe care le-am făcut până acum, fie că e vorba de studii, teatru sau lucrul în bar, le-am realizat bine (sau cât am putut eu de bine)”, ne mai povestește actrița.

Furtul de meserie nu se pedepsește

„Cred că tinerii actori din Republica Moldova ar trebui să „fure” câte ceva de la actorii din România și să manifeste mai multă inițiativă. Să-și creeze propriile proiecte, să facă lucruri care le plac, în care se regăsesc, versus veșnica lamentare de „cât de rău e să lucrezi într-un teatru de stat” și „cât de prost e teatrul în Republica Moldova”. Da, la moment, teatrul din RM la sigur nu trăiește o perioadă de apogeu, dar din moment ce condițiile propuse sunt astea, poate ar fi cazul să ne expunem prin propriile lucrări și să nu ne mai plângem?”, se întreabă, retoric, intervievata noastră.

Arta de a livra oamenilor plăcere

„Despre cocktail-uri știu, evident, din filme 😃. Un an în urmă, când s-a deschis cocktail barul Marlène în Chișinău, am decis, având nevoie de al doilea job, să mă angajez. Am îndrăgit din tot sufletul acest spațiu și lucrul aici. Am ajuns să mă simt super-confortabil și să vin la lucru cu plăcere, chiar dacă la început eram cumva rezervată. Există ceva fain în a servi oamenii și a-i face să se simtă bine, îți dă energie și te învață să iei lucrurile mult mai ușor. Acum, nu mă poți pune să aleg… Nu cred că trebuie să aleg între astea două, deocamdată îmi reușește să le îmbin, chiar cred că îmi face bine”, ne spune Maria Anton.

Acasă, în continuă căutare

„Mi-am rezervat un an să mă gândesc ce anume vreau să fac în viitor. Deocamdată voi lucra la ceea ce mi se propune. La sigur, însă, nu planific să mă mut într-o altă țară. Cel puțin, nu în următorii 5 ani. Ceea ce vreau este ca oamenii să aprecieze după fapte, fără a lua în calcul „cele auzite” sau alte stereotipuri. NU, nu toți actorii sunt alcoolici sau drogați. Nu, nu toate actrițele sunt femei ușuratice. NU, nu toți actorii sunt iraționali. NU, nu toate actrițele sunt soții și mame proaste. Adevărul e că eu nici măcar nu pot lua în serios prejudecățile astea”, ne-a spus, în final, cu zâmbet larg, Maria.

Vezi în ce spectacole o poți admira pe Maria Anton pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”