O ploaie torențială extrem de rară în Maroc a creat lagune albastre printre palmierii și dunele de nisip din deșertul Sahara, aducând apă în unele dintre cele mai uscate regiuni de pe glob, care nu au mai primit atât de multă apă în ultimele decenii.

Deșertul din sud-estul Marocului este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai aride locuri de pe planetă, iar precipitațiile la sfârșitul verii sunt o raritate, scrie libertatea.ro.

Guvernul marocan a declarat că în cele două zile de precipitații din luna septembrie au fost depășite mediile anuale în mai multe zone care înregistrează mai puțin de 250 de milimetri anual, inclusiv Tata, una dintre zonele cele mai afectate.

În Tagounite, un sat aflat la aproximativ 450 de kilometri sud de capitala Rabat, cantitatea de precipitații a fost de peste 100 de milimetri în 24 de ore. Furtunile au lăsat imagini cu apa care țâșnește prin nisipul din Sahara, în mijlocul castelelor și al florei deșertului. Sateliții NASA au arătat apa care se „repede” pentru a umple lacul Iriqui, între Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani.

În comunitățile deșertice frecventate de turiști, mașini 4×4 au circulat prin bălți și locuitorii au privit scena cu uimire.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când am plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb de la Direcția Generală de Meteorologie a Marocului.

Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtună extratropicală, pot schimba cursul vremii din regiune în lunile și anii următori, pe măsură ce aerul reține mai multă umiditate, provocând mai multă evaporare și atrăgând mai multe furtuni, a preciat Houssine Youabeb.

Seceta, o provocare pentru fermieri 

Șase ani consecutivi de secetă au reprezentat provocări pentru o mare parte din Maroc, forțând fermierii să lase câmpurile necultivate, iar orașele și satele să raționalizeze apa. Abundența precipitațiilor va ajuta probabil la reumplerea acviferelor mari de apă subterană de sub Sahara, pe care se bazează comunitățile din deșert.

Rezervoarele îndiguite din regiune au raportat reumplerea la niveluri record pe tot parcursul lunii septembrie. Cu toate acestea, nu este clar cât de mult vor ajuta ploile din septembrie pentru atenuarea secetei.

Apa care țâșnește prin nisip și oaze a dus la decesul a 20 de oameni în Maroc și Algeria și a afectat recoltele fermierilor, forțând guvernul să aloce fonduri de ajutor de urgență, inclusiv în unele zone afectate de cutremurul de anul trecut.

Cel mai mare deșert uscat de pe planetă, Sahara este unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, acoperind 9,4 milioane de kilometri pătrați, aproape o treime din continentul african.

Distribuie articolul: