Cristina Ciubotaru, juristă, expertă în domeniul anticorupției și fostă adjunctă a șefului Centrului Național Anticorupție, afirmă că responsabilitatea pentru adoptarea legii amnistiei — care a permis eliberarea unor persoane cercetate penal — aparține politicienilor care au votat legea în Parlament.

 

Ea a criticat  clasa politică, afirmând că lipsa de vigilență sau, dimpotrivă, complicitatea, au permis adoptarea unei legi controversate cu efecte negative asupra justiției, transmite noi.md.

„Atunci când spun „suntem nevinovați, nu am știut”, arată că nu citesc legile. Și este înfricoșător să te gândești câți oameni nu citesc propunerile de modificare a legilor, făcând aceasta pe banii noștri. Sunt mulțimi de funcționari în toate structurile – până la Președinție. Sunt plătiți să citească legile și să ne protejeze de astfel de efecte, dar, în realitate, nu citesc nimic. Fie lenevesc pe cheltuiala noastră, fie nu înțeleg ce citesc, fie sunt implicați”, a spus Ciubotaru.

Referindu-se la situația Olesei Stamate, Cristina Ciubotaru a subliniat că problema nu se rezumă la o singură persoană, ci la întregul sistem de decizie din partidul de guvernare.

„Sincer, nu vorbim doar despre Olesea Stamate. A venit ea cu schema sau nu, nu contează. Faptul că au anunțat că o exclud și s-au răzgândit după aproape o săptămână arată că se gândesc la consecințe. Igor Grosu și-a schimbat tonul brusc, spunând că vor mai decide. Olesea Stamate cu siguranță nu e o persoană slabă. Dacă a conceput o astfel de schemă, asta demonstrează contrariul. A fost consilier al președintei, a fost aproape de centrul puterii, știe multe. Nu cred că va pleca dacă nu vrea ea”, a afirmat experta.

Cristina Ciubotaru mai crede că primul semn de disensiuni în partid a fost demisia Olesei Stamate din fruntea Comisiei juridice. De atunci, spune ea, deputata PAS își permite uneori să transmită mesaje critice în emisiuni TV, dar fără a ieși vizibil din disciplina de partid.

Distribuie articolul: