Ai ajuns să laşi din mână telefonul foarte puţin de-a lungul zilei, pentru că îl foloseşti la aproape toate activităţile? Dacă tot de pe smartphone citeşti ceva chiar şi când te relaxezi, un nou studiu sugerează că îţi poate fi afectată înțelegerea lecturii.

Numai în SUA 85% dintre adulți petrec mai mult timp citind știri pe telefonul mobil. Telefoanele inteligente sunt folosite şi pentru a studia, pentru a citi cărți şi a căuta informații noi. Pare un  instrument util, dar un studiu recent sugerează că citirea pe dispozitive electronice reduce capacitatea de înțelegere, informează clickpentrufemei.ro.

Participanții au citit fie pe un smartphone, fie pe un text tipărit fizic în timp ce au purtat bentițe pentru a monitoriza activitatea cortexului prefrontal și măști peste gură și nas pentru a măsura respirația. După ce au terminat de citit, au răspuns la zece întrebări menite să analizeze capacitatea lor de înțelegere.

 Rezultatele au dezvăluit că participanții care au citit versiunea tipărită au răspuns corect la mai multe întrebări de înțelegere.

Există cercetări anterioare care arată că și respirația profundă conștientă are un efect pozitiv asupra funcției cognitive, așa că propun ca cei care folosesc dispozitive smartphone pentru perioade lungi de timp să includă respirația profundă”, spune autorul studiului, Motoyasu Honma.

Cei care au citit pe smartphone au oftat mai puțin, ceea ce a indicat o implicare mai mică. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea sugera un nivel mai scăzut de înțelegere a cele citite.

Smartphone-urile afectează sănătatea creierului

Aceste constatări sugerează că citirea pe un smartphone scade de fapt înțelegerea lecturii în comparație cu citirea textului tipărit. Cercetări anterioare au făcut afirmații similare. Un studiu a corelat dependența de utilizarea smartphone-ului cu afectarea cognitivă, în timp ce concluziile altuia au arătat că un smartphone la îndemână reduce semnificativ capacitatea cognitivă.

„Promovăm beneficiile tehnologiei în ceea ce privește accesibilitatea imediată și accesul la baze de cunoștințe vaste, dar deseori neglijăm impactul negativ asupra sănătății creierului”, spune neurologul Shaheen Lakhan, director fondator al departamentului de neurologie și decan la Universitatea de Știință și Medicină din California.

Specialistul subliniază că minţile noastre sunt centre de procesare a informațiilor cu putere de calcul finită. În timp ce materialul tipărit are cuvinte pe o pagină statică, ecranele prezintă materiale dinamice, pe tot cuprinsul lecturii (linkuri, notificări widget-uri).

Creierul nostru nu este pregătit la o rafală de conținut prin mediile electronice care diluează puterea de calcul dedicată conținutului individual, reducând astfel înțelegerea generală a lecturii”.

Lakhan care recomandă: „Dacă nu aveţi acces la textul tipărit, începeți cu o respirație adâncă înainte de a citi pe telefon. Asigurați-vă că sunt dezactivate aplicaţiile și eliminaţi zgomotul de fundal”.

Distribuie articolul: