Cireșele din Moldova câștigă teren pe piețele din Uniunea Europeană. Un exemplu este din raionul Șoldănești, satul Vadul lui Rașcov, locul de baștină al regretatului scriitor Dumitru Matcovschi.

Fermierul Adrian Cavcaliuc se mândrește că cireșele cultivate în Republica Moldova vor ajunge pe mesele consumatorilor din Italia, Germania și România, scrie nordnews.md.

„Apoi sunt exportate pe piețile de desfacere unde este solicitare, piețele CSI și piețele Uniunii Europene. Cireșe exportăm în Italia, Spania, Polonia, Germania, piața internațională rusă, România, Belarus, adică unde este solicitare acolo exportăm – Adrian Cavcaliuc, Fermier.

Puieții de cireș au fost aduși din Italia și astăzi, livezile lui Adrian se întind pe o suprafață de 55 de hectare în satul Vadul-Rașcov.

Pasiunea pentru cireșe, pentru agricultură a apărut de la socrul meu. Eu, mergând la dânsu-l în vizită la livadă mi-o plăcut, așa a fost ca o pasiune. Ca într-o glumă la început, s-a început plantarea livezii de cireșe. La un pom cred că anul acesta înjur de 8-10 kg.- Adrian Cavcaliuc, Fermier

Livădarul folosește tehnologii avansate pentru a monitoriza irigarea și starea sănătății pomilor, direct de pe telefonul său mobil.

Irigarea este monitorizată la distanță programată pornită. Umiditatea în sol o vedem iarăși la distanță. Avem două stații meteo în livadă, ce ne permite să vedem precipitații timpul care ne așteaptă, bolile, să facem o prognoză de boli și să încercăm a o preveni. Tehnologiile de creștere a livezii este de tip super intensiv. – Adrian Cavcaliuc, Fermier

Fructele, după ce sunt culese, sunt sortate și răcite într-un depozit frigorific, situat la câțiva kilometri de plantație.

Cireșele, după recoltare are loc sortarea și răcirea la depozit frigorific, ce se află la câțva kilometri distanță de plantație. – Adrian Cavcaliuc, Fermier

Adrian recomandă începătorilor să se gândească bine ,înainte de a investi în agricultură și să se înarmeze cu multă răbdare.

Să se gândească bine, înainte de a face acest pas, pentru că nu este un pas greșit, dar este un pas destul de complicat. Din punct de vedere financiar, trebuie să te pregătești bine, că nu doar ai plantat livada și ai uitat de ea. Ce se mai petrece la noi în Moldova, dar ai plantat-o și trebuie să o îngrijești încă vreo patru ani de zile, până la intrarea în rod, care necesită nu puține cheltuieli. -Adrian Cavcaliuc, Fermier

În 2023, Republica Moldova a exportat 16 mii tone de cireșe, în valoare de 22 milioane de dolari.