Nu te lăsăm fără o călătorie virtuală prin Moldova nici în acest weekend. Fotografa noastră, Cristina Tocan este la datorie și, de această dată a decis să ne arate frumusețile satului Vadul-Rașcov. Pe lângă faptul că fotografa se descurcă de minune la întipăritul peisajul estival, de la o vreme Cristina ne mai transmite și descrierile locurilor de poveste în care ajunge, iar noi nu avem cum să nu ne împărtășim cu tine. 

Satul Vadul-Rașcov este o comună din raionul Șoldănești. Intrând în sat, peisajele îți taie răsuflarea! Locul este înconjurat de dealuri și piscuri mărginite cu păduri și scăldate de apele bătrânului Nistru.

Vadul-Rașcov poate fi o destinație de top atât pentru moldoveni, cât pentru turiștii.

„Obiectivul turistic al găștii noastre a fost renumitul Cimitir Evreiesc. Se spune că la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Vadul-Rașcov locuiau peste 500 de familii de evrei. Astfel, în sat s-a înființat și un mic cimitir evreiesc”, povestește Cristina.

 

Cu timpul, mormintele deveneau din ce în ce mai numeroase, așa că cimitirul s-a extins astăzi numărând peste 6000 de morminte și este unul dintre cele mai mari din Europa de acest fel.

 

„Majoritatea inscripțiilor de pe morminte sunt scrise în limba ebraică, astfel noi nu am putut descifra niciun text de pe vreo piatră funerara”, povestește fotografa.

 

 

În Vadul-Rașcov a fost Biserica din lemn cu hramul Sf. Nicolae care a ars în anii războiului, împreună cu târgul evreilor, doar Clopotnița a rămas neatinsă care veghează și astăzi liniștea satului.

 

Vadul – Rașcov este un sat liniștit pe malul Nistrului, scăldat de razele soarelui și acoperit pe alocuri de tufișuri. Merită atenția noastră mai ales dacă suntem în căutarea unui respiro după o săptămână intensă de muncă.

 

Foto: Cristina Tocan