Ciocolata artizanală este considerată hrana zeilor, deoarece are un gust divin și puteri afrodisiace. Însă, dincolo de toate acestea, consumul zilnic a numai două tablete de câte 20 de grame de ciocolată, cu minimum 70% masă de cacao, poate aduce beneficii semnificative sănătăţii. Deși pare greu de crezut, acest desert se află pe lista scurtă a alimentelor cu proprietăți de vindecare.

Ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite alimente, fiind preferata a milioane de persoane din întreaga lume. Deși zahărul în exces nu este deloc benefic pentru sănătate, ciocolata de calitate poate fi consumată în fiecare zi, fără a crea nicio problemă. În plus, cacao este pe primul loc în topul alimentelor bogate în magneziu, acesta acționând asupra organismului ca un tonic general. De asemenea, consumul ei are și un efect antidepresiv, deoarece ajută la creșterea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) din creier.

vbiz.ro

Beneficiile ciocolatei

Beneficiile ciocolatei sunt multiple, iar cercetătorii au studiat îndelung avantajele consumului acestui aliment. Potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School, consumul a două cești de ciocolată fierbinte pe zi previne declinul memoriei. Totodată, poate ajuta menținerea unui creier sănătos, pentru o perioadă îndelungată de timp.  Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge susțin că printre beneficiile consumului de ciocolată se numără și scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă. De asemenea, se pare că acest dulce poate preveni producerea unui accident vascular cerebral;

  • Consumul de ciocolată neagră reușește să reducă tensiunea arterială, dar și să reducă colesterolul;
  • Aceasta are abilitatea de a îmbunătăți circulația sanguină la nivelul ochilor, ceea ce duce la o mai mare acuitate vizuală;
  • Cacao conține vitamine și minerale vitale pentru funcționarea în parametri optimi ai organismului, potrivit kokoontea.ro.

Deși poate este cel mai iubit aliment din întreaga lume, există lucruri neștiute sau de neimaginat despre ciocolată:

  • Știai că, pe lângă sortimentele cunoscute deja (neagră, cu lapte și albă), există și cea blondă?
  • Arborele de cacao poate trăi și 200 de ani, însă perioada în care produce boabele de cacao, materia primă a ciocolatei, este de numai 25 de ani;

a1.ro

  • Simplul miros al ciocolatei creează o stare de relaxare, deoarece ridică nivelul de radiații Theta din creier;
  • Punctul de topire este de numai 34 de grade Celsius;
  • În urmă cu câteva secole, dulcele iubit de toată lumea era interzis de biserică. Consumul era considerat un păcat;
  • Poate fi benefică dinților! Substanța numită teobromina ajută la întărirea smalțului;
  • 5.792 de kilograme este greutatea pe care a avut-o cea mai mare bucată de ciocolată.
  • În ciuda conținutului bogat de grăsimi şi de zahăr, ciocolata are în compoziţie foarte mulţi polifenoli, molecule cu puternic efect antioxidant.
  • În trecut, ciocolata era apreciată ca un aliment care atenua efectele oboselii. În decursul istoriei, ciocolata a fost considerată nu doar un aliment plăcut la gust, ci şi un remediu pentru diferite afecţiuni, în special angina şi problemele de circulaţie. Această asociere pozitivă a ciocolatei cu sănătatea a durat până la sfârşitul secolului al XIX-lea, scrie clinicaroua.ro.

elle.ro

Sortimente de ciocolată pe gustul fiecăruia

Ciocolata poate surprinde chiar și pe cel mai înfocat critic culinar. Multitudinea de sortimente în care se găsește poate mulțumi pe toți iubitorii de dulce:

  • neagră (sau amăruie) – gust intens, puțin amărui, cu un conținut extrem de scăzut de zahăr. Se poate consuma chiar și în timpul dietelor;
  • cu lapte – preferata celor care adoră gustul dulce și intens al unui desert absolut fabulos! Dezavantajele acesteia sunt numărul mare de calorii și conținutul relativ ridicat de zahăr, ceea ce nu constituie un beneficiu pentru sănătate, așa că ar trebui consumată cu grijă și nu foarte des;
  • albă – desertul atipic din această gamă, nu puțini fiind cei care nu o consideră autentică. Este fabricată din unt de cacao, fără a conține pudră de cacao;
  • cu diverse arome sau ingrediente adăugate – coji de portocală, sare de mare, migdale, ardei iute, fructe – aproape orice ingredient poate fi adăugat pentru un plus de savoare și diversitate.

zf.ro

 

Distribuie articolul: