În Republica Moldova, obiceiul face ca responsabilitatea pentru planificarea familiei să îi revină femeii. Din acest motiv, bărbații ajung prea des să ignore vizitele la medicul specialist. Și dacă femeile sunt încurajate încă din adolescență să meargă cel puțin o dată pe an la medicul ginecolog, bărbații adesea nici nu știu la ce medic să se adreseze atunci când au nevoie.

Interesul bărbaților pentru sănătatea lor reproductivă este scăzut sau chiar foarte scăzut, deși majoritatea dintre ei sunt conștienți că viitorul copil va moșteni deopotrivă materialul genetic al amândurora. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă un medic androlog și că în Chișinău, spre exemplu, există un centru specializat în andrologie. Mai mult, centrele specializate în reproducere sunt deschise cu predilecție în oraș sau centrele raionale, pe când mai bine de 59 la sută din populația reproductivă este domiciliată la sate.

Care sunt cauzele care afectează sănătatea reproductivă, unde ar trebui să apeleze bărbații pentru ajutor medical, dar și de ce ar trebui în societate să fie promovat mai activ conceptul de sănătate sexuală, aflați în noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni „Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Toate emisiunile realizate până acum pot fi  găsite pe portalul CJI, www.moldova-azi.md, la rubrica Emisiuni.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.