Jurnaliştii de la portalul RISE Moldova și Centrul „Dossier” au publicat astăzi o investigație despre Agenții FSB, responsabili de Moldova.

Iată ce vei afla din material:

  • cine este angajatul Serviciului Federal rus de Securitate „responsabil” de coordonarea politicienilor moldoveni;
  • prin intermediul cui serviciile rusești au influenţat alegerile din Republica Moldova; precum și
  • cine dintre ofiţerii de securitate, având acoperire diplomatică, „supraveghează” regiunea transnistreană şi sudul Ucrainei.

Este vorba de Dmitrii Miliutin, general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, iar vizita lui se va desfășura departe de ochii presei. Vizita lui în Moldova coincide cu perioada când Igor Dodon exercita funcția de președinte al Moldovei.

Serviciile de securitate reprezintă unul din instrumentele de bază prin intermediul căruia Federația Rusă încearcă să influențeze starea de lucruri din fostele state sovietice. Este concluzia unei note secrete elaborată de Statul Major al Federației Ruse şi destinată administrației de Kremlin. Nota a fost transmisă jurnaliștilor RISE Moldova de către colegii de la Centrul „Dossier”, scrie portalul RISE Moldova.

STRATEGIE PENTRU SOCIALIȘTI

În luna noiembrie 2019, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, filmează cu telefonul, în incinta sediului Partidului Socialiștilor, cum un grup din vreo 30 de persoane jubilează victoria lui Ion Ceban la alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, mai scriu colegii de la RISE Moldova.

Jurnaliștii RISE Moldova și „Dossier” scriu că Șirobokov este autorul unui document în care este prezentată, succint, strategia de activitate a staffului electoral al socialiștilor pentru anul 2019. Mai mult, documentul a fost adresat și generalului FSB Dmitri Miliutin, coordonatorul principal al intereselor rusești în Moldova.

Generalul FSB Dmitrii Miliutin la fel a avut acces la strategiile consultanților ruși privind desfășurarea campaniilor electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Mai mult decât atât, unele rapoarte îi erau transmise prin intermediul soției lui, Natalia. Altfel spus, în operațiunile sale de influențare a politicii de la Chișinău, el ar fi putut să-și folosească soția drept persoană de legătură.

Conform raportului, „rezultatul final al activității va fi evaluarea gradului de pregătire a staffurilor locale pentru desfășurarea campaniilor electorale”, obiectivul principal fiind „pregătirea terenului pentru sosirea unui grup extins de tehnologi”.

Autorii investigației sunt Vladimir THORIK de la echipa RISE Moldova și Serghei KANEV de la Centrul „Dossier”, editare de Nicolae CUȘCHEVICI. Investigația se intitulează: „Agenții FSB, responsabili de Moldova” și poate fi citită aici.