Știi cum e când ai mult de lucru, dar nu ai chef să te ridici din pat și să muncești? Cu siguranță îți este cunoscută această senzație, pentru că se poate întâmpla oricui, fie unui șofer de tir, fie unui director ori unei directoare de companie. Dacă treci printr-o asemenea perioadă, este important să identifici cauza lipsei tale de motivație.

Cele mai frecvente cauze sunt: orarul încărcat, dezechilibrul între viața personală și profesională, stresul constant și rutina. Uneori, schimbarea jobului poate fi o soluție, pentru a-ți recăpăta motivația. De exemplu, dacă ești maseur sau maseuză și ai un program de lucru prea plin, caută alte locuri de muncă masaj, unde să ai mai multă flexibilitate. Din acest motiv este important să înțelegi de la bun început, care este cauza apatiei, pe care o simți și să o depășești. Ca să-ți recapeți motivația, citește mai jos câteva tehnici simple și eficiente, pentru a combate demotivarea.

  1. Creează-ți un sistem de recompense

Oferă-ți o recompensă pentru fiecare sarcină, pe care o îndeplinești. Acest lucru te va ajuta să-ți atingi obiectivele pe termen lung. Bazează-ți sistemul de recompense pe lucrurile care-ți plac. De exemplu, dacă lucrezi HR manager și ai reușit să identifici candidați pentru toate ofertele de locuri de muncă casier, meriți să te remunerezi cu o activitate plăcută. 

2. Alocă timp pentru o rutină de dimineață sănătoasă

Rutina de dimineață are un impact direct asupra motivației tale și a rezervelor de energie. Include cât mai multe obiceiuri sănătoase, ca să-ți trezești minte și corpul. De exemplu, fă yoga, aleargă sau câteva exerciții de stretching. Este la fel de important să iei un mic dejun nutritiv, care să conțină multe fibre și proteine.

3. Ia pauze scurte

„Pauzele mici și dese, cheia marilor succese!”, spune un citat celebru și suntem aproape de acord. Când simți că-ți pierzi din concentrare și ești tentat/ă să procrastinezi, ia o pauză scurtă. În acest timp nu te gândi la sarcinile de la job și fă ceva plăcut pentru tine. Bea un pahar cu apă, discută cu un coleg/o colegă, ia o gustare sau ieși la o scurtă plimbare. Este imposibil să fii motivat/ă 24/7. Astfel, planifică-ți timp pentru odihnă, ca să-ți încarci bateriile și să lucrezi mai cu spor.

4. Acordă-ți timp

Dacă ai mai multe lucruri de făcut, nu le planifica pe toate într-o zi. Divizează sarcinile în zile diferite și analizează-ți obiectiv abilitățile. În procesul de planificare, acordă proprietate celor mai importante și urgente sarcini. Este esențial să nu lucrezi până la epuizare și fără pauze de prânz ori de odihnă. 

5. Identifică surse de motivare

Uneori, motivația ta vine din exterior. De exemplu, din cărți, podcasturi, de la influenceri, din postări de pe social media sau din articole. Găsește o sursă de motivație și vei simți cum starea ta se va îmbunătăți. De asemenea, dacă ai pe cineva apropiat, care are aceleași stări, nu ezita să vorbiți despre asta și să vă ajutați reciproc să depășiți perioada. 

Celebrează micile tale victorii și nu aștepta evenimente marcante, ca să te bucuri de reușitele tale. Atunci când îți apreciezi munca vei avea mai multă motivație să lucrezi și să progresezi.

 

Distribuie articolul: