Majoritatea părinților se macină că cei mici nu vor să citească și că acest lucru ar putea să le afecteze, pe termen lung, capacitatea de a învăța. Prin urmare, am decis ca în acest material să le ofer părinților cinci sfaturi care chiar ar putea să funcționeze, mai ales dacă ați ajuns într-un impas și copilul opune rezistență la propunerea de a răsfoi o carte.

  1. Dă-i copilului tău un exemplu bun

Copiii sunt adevărați bureți în a prinde informația și a o percepe, iar începând cu vârsta de 2 ani, aceștia dezvoltă aptitudini de a imita, de a copia anumite comportamente. Prin urmare, în cel mai simplu mod, copiii vor citi dacă și părinții vor citi. Fie că este vorba despre o lectură în comun, la ora de culcare, sau atunci când copiii se joacă cei mari citesc – în ambele scenarii veți avea doar de câștigat.

  1. Alege-i cărțile care-i plac

Da, știu că poate îți dorești ca cel mic să citească basmele lui Perrault sau ale lui Ispirescu, dar ține cont de faptul că generațiile prezente, de cele mai dese ori, nu rezonează neapărat cu subiectele acestor istorii. De aceea, îi poți lăsa să aleagă cărțile care le plac cu adevărat, fie că o fac pe criteriul vizual, fie pe criteriul narațiunii.

  1. Creează o rutină

Copiii adoră sistematizarea și ordinea, lucru recomandat de pediatri încă de la naștere. Dacă le facem o rutină de somn, de ce nu le-am face și o rutină de citit? Este important ca fiecare părinte să le citească o mică poveste înainte de somnul de noapte, ceea ce le-ar spori imaginația și i-ar ajuta să se relaxeze înainte de repausul nocturn. Este important ca la această etapă să lăsați copilul să aleagă lectura pentru noapte, chiar dacă asta înseamnă să citiți de zece ori aceiași poveste.

  1. Remunerează copilul pentru interesul față de lectură

Nu mă refer la scenariul în care îi dați copilului zece lei pentru fiecare carte citită, deoarece în acest caz îi creezi o asociere negativă, „cumpărându-i” interesul față de carte. Remunerarea poate fi realizată printr-o ieșire la terenul de joacă, printr-o vizită la bibliotecă sau la o librărie unde cel mic să-și aleagă cărțile dorite.

  1. Redescoperă-ți talentul de a citi

Citește-i celui mic cu intonație, mimează emoțiile, creează istorii noi – fă-l pe cel mic să se simtă implicat în tot acest proces, și vei fi mirat să descoperi ce potențial mare are copilul tău.

Și nu uita, cititul nu trebuie să fie o corvoadă, ci o veritabilă plăcere!

Distribuie articolul: