Noțiunea de childfree a apărut aproximativ cu 40 de ani în urmă, deși în societatea noastră pare să fi apărut recent.

În anii ‘70, o femeie care nu avea copii era tratată într-un mod inferior în societate. Motivele acceptate de a decide să nu ai copii erau legate de sănătatea fizică sau mintală, un stil de viață vicios sau o situație financiară precară. Nimeni nu considera că este normal ca o femeie să nu nască copii din simplul motiv că nu își dorește acest lucru.

Odată cu instaurarea feminismului, femeile au început să facă uz de dreptul de a-și controla propriul corp și tot mai des auzi atât de la femei, cât și de la bărbați că nu vor să aibă copii niciodată, lucrul dat fiind o decizie asumată și responsabilă. Cu toate că suntem în anul 2022, mai avem încă de învățat referitor la respectarea dreptului liberei alegeri al fiecărei persoane de a-și trăi viața cum dorește. Mai ales se pune o presiune asupra femeii din partea bisericii, sau a altor organizații religioase.

Fenomenul childfree este în continuare privit cu substrat negativ, prin urmare, s-au dezvoltat anumite mituri și convingeri false legat de această alegere.

Mulți spun că a fi childree este egal cu a nu iubi copiii, ba chiar că persoanele childree ar urî copiii. Acest lucru este total eronat, marea majoritate ale persoanelor childfree se ocupă cu plăcere de copiii rudelor, iubesc să se joace cu ei și să petreacă timpul în compania lor. Ba, de cele mai multe ori, sunt mai empatici ca persoanele ce au copii față de crizele de isterie, sau tantrumurile în public ale copiilor străini.

Bântuie opinia că persoanele childfree ar propaga ideologia dată tuturor membrilor societății, inclusiv celor care își doresc copii și caută să-i convingă prin exemplul propriu să renunțe la acest lucru. De fapt, adevărul e că celor childfree le este indiferent de felul în care își trăiesc viața alte persoane. Aceasta vine din echilibru personal și asumarea cu care trăiesc. Ba din contra, o persoană childfree nu ar pune presiune ca restul care se simt datori să-i amintească oricărei femei trecute de 30 că ceasul biologic acuș – acuș va bate alarma.

Un alt mit legat de fenomenul childfree este că aceste persoane suferă de tulburări psihologice, dezechilibru emoțional sau chiar afecțiuni psihice. Adică, să nu vrei să naști este un lucru perceput ca fiind anormal și o problemă cu care este aprigă nevoie să mergi la psihoterapeut. Datele statistice arată, însă, că nu există un procentaj mai mare de persoane cu probleme psihoemoționale în rândurile oamenilor childfree, ceea ce indică faptul că această decizie nu are nimic de-a face cu influența problemelor psihologice. Este doar o alegere personală.

În altă ordine de idei, alegerea de a nu avea copii este privită ca dovada supremă de egoism foarte des. Ei bine, o doză sănătoasă de egoism este chiar benefică și necesară. Să îți dorești să trăiești pentru tine nu este o crimă și nu afectează viața altor persoane. Or, o mai mare dovadă de egoism o demonstrează cei care aleg să nască copii pentru a avea bătrânețea asigurată. Da – da, acel pahar cu apă!

Intenția acestui articol nu este, sub nici o formă, de a convinge cititorii că acest fenomen trebuie adoptat și că fiecare ar trebui s-o facă. De fapt, urmărim scopul de a clarifica lucrurile și miturile legate de acest fenomen și să propagăm ideea că fiece om are dreptul la libera alegere, inclusiv în decizia de a perpetua sau nu specia umană.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: