Multe cupluri greșesc fără să-și dea seama, asta pentru că fac lucruri care l-a prima vedere par a fi absolut normale, însă în realitate le afectează căsnicia. Iată care sunt cele 7 greșeli pe care le comit chiar și cele mai înțelepte cupluri. 

1.Împarți sarcinile în casă 50/50

La prima vedere pare corect. Iți împarți pe din două sarcinile: spălatul vaselor, măturatul, plimbatul câinelui etc. Însă, dacă țintești către un perfect 50/50, vei constata vei petrece mai mult timp socotind cine cât a făcut. Dacă te concentrezi pe cât de mult ai făcut tu și cât de puțin a făcut partenerul de viață, nu veți ajunge prea departe ca și cuplu.

Poți aplici în schimb “avantajul comparativ”, un termen din economie care se referă la a face ce știi tu mai bine faci. Daca ești mai bun la spălat vase și la plătit facturi, atunci tu speli vasele și plătești facturile. În timp ce partenerul de viață face, la rândul sau, ceea ce se pricepe el cel mai bine: dea cu mopul și plimbe câinele, de exemplu.

2. Aștepți să ai dispoziția pentru a face sex

aveți amândoi în același timp dispoziția pentru sex este valabil doar daca amândoi sunteți cele mai sexy persoane de pe pământ și sunteți dependent de sexul monogam. Dacă nu faceți parte din această categorie, atunci este foarte probabil treacă luni bune până când veți fi amândoi plini de dorință, în același timp.

Potrivit economistului George Loewenstein, oamenii au două “eu”-uri. Unul rece, rațional, care zice “Voi face sex diseară cu partenerul meu, pentru că îl iubesc, îmi place, iar sexul face bine relației”, și unul “fierbinte”, care reacționează impulsiv și emoțional: “Am avut o zi așa de proastă, toate mi-au mers pe dos, n-am bani, arăt rău, mi se vede burta, iar x (partenerul) tocmai acum și-a găsit să mă enerveze. Deci, nici vorbă de sex în seara asta, mă uit la televizor și apoi mă culc”.

Ce trebuie să faci este că atunci când n-ai chef de sex, să-l lași pe eul rece să-și facă datoria. Chiar dacă n-ai chef, oricum nu-ți vă părea rău.

3. Crezi că o răceală în cuplu înseamnă sfârșitul relației 

Toate relațiile trec prin cicluri. Ca și economia. Sunt suișuri și coborâșuri. Boom-uri și recesiuni. Este inevitabil, nu ai cum ocolești crizele. Ba mai mult sunt și foarte sănătoase. Te fac ți dai seama unde ai greșit. Poate ai privit lucrurile ca și când ți se cuvin de drept, poate țiai tratat partenerul ca și cum ai fi stăpân pe viață lui. În economie există termenul de “distrugere creativă” (un lucru nou distruge un lucru vechi, însă contribuie la progresul economic). Privește analitic situația și găsește soluții creative pentru consolidarea relației și distrugerea credințelor vechi care rup cuplul.

4. Pierzi noapte pentru a rezolva o dispută

Atunci când aveți o dispută, un punct de vedere contradictoriu, nu este indicat pierdeți toată noaptea pentru a lamuri. Doar pentru o vorbă veche zice nu te duci la culcare supărat, asta nu înseamnă trebuie dezbați problema până când îi găsești capătul. Cu cât încerci mai mult o rezolvi (a se citi câștigi disputa), cu atât obosești mai mult și cu atât devii mai frustrat. Nu e chiar atât de rău te duci la culcare supărat, până la urma. Noaptea e un sfetnic bun, spun bătrânii. S-ar putea dimineața vezi lucrurile cu alti ochi. În economie termenul se numește “aversiune la pierdere”. Nimănui nu-i place piardă. Însă dacă recunoști asta, vei găsi soluții pentru minimalizarea pierderilor și nu vei lupta pentru câștigarea unei cauze, indiferent de costuri.

5. Încerci să ghicești gândurile partenerului sau aștepți ca el să facă asta

De ce ar trebui tu știi fix în momentul potrivit partenerul are nevoie de o îmbrățișare sau de un pahar de vin? De ce trebuie te aștepți ca partenerul își dea seama când tu ai nevoie de un compliment sau de o încurajare? Când aceste lucruri se pot rezolva foarte ușor, vorbind. Cere ceea ce vrei. În economie, se numește principiul transparenței. Oferă-i partenerului de viață toate informațiile de care are nevoie și nu te așteptă el cunoască necunoscutul. Informația este vaselina care ajuta roțile unui sistem se învârtă fară scârțăie.

6. Uiți de gesturile mărunte

Găseșteți timp pentru lucrurile mărunte: o îmbrățișare, o perioadă din zi doar pentru sine. În vâltoarea în care trăim, niciodată nu pare este timpul potrivit pentru așa ceva. În economie se numește “angajament”. Ia-ți angajamentul ca în fiecare seară iți îmbrățișezi partenerul de viață sau , în fiecare seară, iți vei lasă partenerul o perioade de timp fie doar cu el, timp în care te ocupi de copii sau de alte treburi ale casei care erau în lista lui de îndatoriri. Atunci când angajamentele sunt reciproce, chiar și pentru lucrurile mărunte, relația se va consolida.

7. Subestimezi puterea micilor schimbări

Când ambii parteneri muncesc, timpul petrecut cu copiii este mic, treburile casnice multe, iar aceste lucruri sunt copleșitoare. De multe ori te gândești la soluții radicale, dar care zdruncină total echilibrul în cuplu și te ferești le aplici. Politica pașilor mici iți poate face foarte bine. De exemplu, gătește mai mult în weekend, congelează mâncarea și vei putea avea pentru toată săptămână. Sau din când în când, angajează o firmă de curățenie care aranjeze prin casa în timp ce voi petreceți timp de cilitate, în familie.

Sursa: Kfetele.ro

Distribuie articolul: