Locuitorii capitalei care au întrebări cu privire la coronavirusul de tip nou, simptome și alte nedumeriri vor putea apela la Linia Verde, lansată de Primăria Municipiului Chișinău. Apelul se va face la numărul 0800 00 80 și va fi gratuit. Primarul, Ion Ceban, a precizat că în prima etapă Linia Verde va fi activă de luni până duminică de la ora  8 la 17, scrie Agora

Primarul a precizat că, inițial, apelurile primite după ora 17.00, vor fi redirecționate, iar între timp se caută soluții pentru ca Linia Verde să funcționeze în regim non-stop.

„Coordonatorul nominalizat este Mihai Darie. Directorii asociației medicale teritoriale au delegat personal calificat pentru operarea la linia verde. Este foarte important ca oamenii să poată comunica cu specialiștii pentru a avea răspunsuri la toate întrebările. Nu trebuie să copiem mesaje din rețelele de socializare pentru a le trimite directorilor de spitale ca să avem un răspuns. Tot sistemul trebuie să fie funcțional”, a declarat Ceban.

Totodată, primarul a adăugat că a fost extinsă activitatea centrelor medicilor de familie, inclusiv  cea a cabinetelor de radiologie:

„Considerăm oportun să facem acest lucru. Pentru a elimina orice întrebări rog locuitorii capitalei să ne comunice la linia verde, unde va exista un registru clar, iar colegii din instituțiile medicale să ofere suport maxim în această perioadă. Nu pacientul trebuie să tragă medicul de halatul alb, ci invers”.

Mai mult, Ceban spune că fiecare familie trebuie să dispună de un oximetru.

„Un oximetru ar trebui să ajungă în fiecare familie. Alături de termometru, pentru cei care au nevoie să măsoare tensiunea, să existe în fiecare casă un oximetru. Am discutat la Minister pentru a găsi o soluție la nivel municipal. Dacă oxigenarea scade, lucrurile devin alarmante”, a concluzionat primarul.