Celulele stem sunt cărămizile vieții. O ființă întreagă se dezvoltă din celulele stem inițiale – crearea omului din celule stem începe de la fertilizarea ovulului. Prin reproducere și diferențiere au luat naștere peste 200 de tipuri diferite de celule stem, precum: celulele sângelui, celulele mușchiului, celulele nervoase, etc.

Chiar și după naștere, celulele stem ne ajută să creștem. De asemenea, ele sunt responsabile pentru regenerare, repararea rănilor și vindecarea bolilor.

Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi

Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. Asemenea rupturilor de os și rănilor care se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți,  vitalitatea celulelor stem scade odată cu vârsta. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sânge periferic. Cercetările recente arată că anumite boli ale îmbătrânirii, precum ateroscleroza, își fac apariția abia când celulele stem devin prea bătrâne, iar leziunile încearcă să se repare de la sine.

Pentru că situația este de așa natură, ar fi de preferat donarea de măduvă osoasă sub vârsta de 45 de ani, fiindcă puterea organismului de autovindecare se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este important ca celulele stem să fie recoltate într-un stadiu timpuriu.

La ce se pot folosi

Sângele ombilical a fost utilizat în tratamentul diabetului juvenil, leziunilor cerebrale infantile și tulburărilor hematopoietice (de exemplu, anemiei aplastice), precum și în corectarea și regenerarea sistemului imunitar în cazul imunodeficienței. Celulele au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil!

Ce sunt celulele stem din sângele din cordonul ombilical?

În ultimul trimestru de sarcină, celulele stem încep să migreze, fiind transportate din fluxul sanguin în măduva osoasă. Motivul pentru care în fluxul sanguin sunt multe celule stem viabile se datorează tocmai acestei migrații celulare.

Cordonul ombilical conține milioane de celule stem. Aceste celule stem se pot recolta la naștere, procedura nu prezintă nicio durere sau disconfort pentru mamă și copil. Datorită potențialului lor de dezvoltare ridicat, celulele stem din cordonul ombilcal se pot dezvolta într-o mare varietate de celule.  Sistemul imunitar, țesuturile organelor și celulele sângelui se dezvoltă din celule stem.

Comparativ cu celulele stem din măduva osoasă sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la naștere (hematopoetice sau mezenchimale) nu au suferit modificații genetice sau de mediu, sunt tinere și au vârsta pacientului de la care au fost recoltate (nu sunt bătrâne).

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical este o procedură necomplicată și nu prezintă niciun risc, durere sau disconfort, pentru mamă sau nou născut. Părinții sunt rareori conștienți de această procedură.

După nașterea copilului, medicul ginecolog taie cordonul ombilical, iar copilul pleacă către secția de neonatologie. Urmează apoi pregatirea prin dezinfectare a cordonului ombilical pentru recoltare și apoi puncționarea în vena ombilicală, astfel recoltându-se sângele bogat în celule stem tinere.

Când se pot recolta

Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este la naștere.

Alfa Biobank este singura bancă de celule stem din Moldova care le permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul din cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații.