Orașele din întreaga lume au fost nevoite  regândească securitatea în fața pandemiei de Covid-19. Iată cei care o fac bine.

Nimic din memoria modernă nu a schimbat viața urbană așa cum a schimbat-o pandemia Covid. De la închiderea birourilor și a restaurantelor, măsurile de precauție legate de pandemie au transformat peisajul orașelor din întreaga lume, probabil pe termen lung. De fapt, pandemia este prima de amploare care ni se întâmplă ca specie „urbanizată”. Când gripa spaniolă a lovit la începutul anilor 1900, doar 14% dintre oameni trăiau în orașe, dar astăzi această cifră a crescut la 57%, conform estimărilor Diviziei pentru Populație a ONU.

Ca urmare, orașele au trebuit să devină și mai vigilente în ceea ce privește protecția sănătății și securitatea generală pentru a-și proteja mai bine populațiile. Pentru a clarifica ce schimbări au condus la o securitate mai mare, Economist Intelligence Unit a lansat recent 2021 Safe Cities Index, care clasifică 60 de orașe pe baza a 76 de indicatori de siguranță din infrastructură, viață digitală, securitate personală, factori de mediu și, bineînțeles, sănătate – cu pregătirea pentru pandemie și mortalitatea COVID-19 incluse în acest an.

Cei clasați în fruntea indicelui – printre care orașele Copenhaga, Toronto, Singapore, Sydney și Tokyo – au avut toți factori care ilustrează modul în care siguranța generală se corelează cu un sentiment puternic de coeziune socială, incluziune totală a populației și încredere în societate. Am discutat cu rezidenții din aceste orașe pentru a vedea cum schimbările produse de pandemie le-au făcut orașele mai sigure, incluzive și mai rezistente; și ce trebuie să știe călătorii pentru a rămâne în siguranță atunci când vor putea în sfârșit să viziteze.

Copenhaga

Poziționată în fruntea indicelui, capitala Danemarcei s-a clasat deosebit de bine datorită noului pilon al securității mediului al indicelui, care măsoară durabilitatea (inclusiv stimulentele pentru energie regenerabilă), calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și acoperirea pădurilor urbane. Acesta din urmă a avut un impact absolut asupra a cât de bine au reușit orașul și locuitorii săi să facă față restricțiilor pandemice, care au fost complet ridicate din septembrie 2021.

„Parcurile și zonele verzi, precum și căile navigabile au fost extrem de populare în timpul pandemiei. Copenhaghenii se plimbau cumpărând produse la pachet și se bucurau de numeroasele spații de respirație ale orașului”, a declarat rezidentul Asbjørn Overgaard, CEO al organizației non-profit Copenhagen Capacity. De asemenea, orașul continuă să ofere „ghizi Corona” pentru a ajuta oamenii, precum și semnalizare extinsă și marcaje clare pentru a crea spațiu între grupuri în aer liber.

Spiritul comunitar al țării, cel mai bine rezumat în cuvântul danez samfundssind (care este tradus vag prin „spirit comunitar” sau „minditate socială” – a devenit cuvântul la modă al crizei coronavirusului.), permite, de asemenea, cetățenilor țării să lucreze împreună și să aibă încredere unii în alții – inclusiv oficiali guvernamentali – pentru a crea un mediu de viață mai sigur. Safe Cities Index a găsit o corelație ridicată între controlul corupției și orașele mai sigure, așa că nu este surprinzător faptul că clasamentul Danemarcei drept una dintre țările cele mai puțin corupte din lume a permis cetățenilor săi să aibă încredere în instituțiile sale și unii în alții pe tot parcursul pandemiei.

Copenhaga a implementat, de asemenea, un program masiv de testare Covid, care rămâne gratuit pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști. Datele culese permit monitorizarea detaliată a focarelor; în plus, orașul va implementa testarea apelor uzate pentru a detecta focarele din timp.

Toronto

Cel mai mare oraș al Canadei s-a clasat pe locul doi în indice în ceea ce privește securitatea generală, cu scoruri puternice la infrastructură și securitatea mediului. Rezidenții merită o cultură incluzivă care apreciază comunicarea direcționată între comunități, mai ales când vine vorba de conștientizarea și adoptarea vaccinurilor.

Farida Talaat, locuitoare în Toronto, subliniază modul în care orașul a inițiat o serie de programe de vaccinare specifice comunității pentru a ajuta orașul să fie mai sigur. De exemplu, planul de vaccinare Homebound Sprint a funcționat pentru a completa primele doze pentru rezidenții care nu și-au putut părăsi casele; iar Grupul operativ al oamenilor de știință de culoare pentru echitatea vaccinurilor (Black Scientists’ Task Force on Vaccine Equity) a fost înființat la începutul efortului de vaccinare pentru a asigura o abordare mai bazată pe echitate a inoculării.

De asemenea, localnicii se simt în siguranță din cauza istoriei lungi de multiculturalism a orașului. „În Toronto, este normal să te naști în afara Canadei. Am descoperit că diferite grupuri etnice și culturale interacționează, de fapt, între ele și nu trăiesc în silozuri”, a spus Filipe Vernaza, care locuiește în oraș din 1998. „Un grup tipic de oameni are probabil indivizi din diferite etnii, orientări sexuale și religii. Toronto este un oraș extrem de deschis la minte în care te poți simți în siguranță fiind cine ești.”

Singapore

Aflat pe locul al doilea în securitatea digitală, securitatea sănătății și securitatea infrastructurii, Singapore a folosit aceste puncte forte pentru a se deplasa rapid în primele zile ale pandemiei, lansând rapid monitorizarea digitală și urmărirea contactelor. De asemenea, țara se mândrește cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume (în prezent la 80%), dar necesită totuși monitorizare strictă și urmărirea contactelor în fața noilor variante.

„Înainte de a putea intra în clădiri, toți rezidenții trebuie să-și scaneze jetonul TraceTogether sau aplicația de telefon pentru înregistrări SafeEntry”, a declarat Sam Lee, rezident din Singapore, care conduce un blog de călătorie cu eponim. „Acest lucru le permite [autorităților] să urmărească indivizii care s-ar fi amestecat sau s-ar fi putut interacționa cu cei infectați rapid, astfel încât să poată fi executat un ordin de carantină pentru a limita sau rupe legătura de transmitere a virusului”.

Călătorii trebuie, de asemenea, să instaleze jetonul TraceTogether sau să închirieze un telefon cu acesta instalat înainte de a ajunge în țară.

Munca de acasă a devenit standard în majoritatea locurilor de muncă pentru a reduce interacțiunile, ceea ce Lee remarcă a dus la transportul public mai puțin aglomerat. Atracțiile turistice și centrele comerciale au intrări limitate, iar „Ambasadorii cu distanțare de siguranță” monitorizează mulțimile pentru a se asigura că publicul respectă ordinele de sănătate; persoanele care le încalcă se confruntă cu amenzi mari. Publicul poate, de asemenea, să urmărească aglomerația din mall-uri, oficii poștale și magazine alimentare cu instrumentul Space Out nou lansat.

Sydney

 

Cel mai mare oraș din Australia s-a clasat pe locul cinci în general în indice și în top 10 pentru securitatea sănătății. Australia a fost una dintre primele țări care și-a închis complet granițele în timpul pandemiei și a menținut blocaje stricte în fața creșterii cazurilor – pentru a avea un efect pozitiv. Rata mortalității pe cap de locuitor din Australia continuă să fie una dintre cele mai scăzute din lume. Pe măsură ce vaccinurile ajung la 70% în Noua Țara Galilor de Sud, multe dintre aceste restricții sunt de așteptat să fie ridicate și granițele internaționale se vor deschide în noiembrie.

Pe lângă faptul că se simt protejați de pandemie, locuitorii au simțit de multă vreme un sentiment puternic de siguranță personală pe străzile din Sydney. „Nu m-am simțit niciodată la fel de în siguranță într-o țară precum am trăit în Sydney”, a spus Chloe Scorgie, fondatoarea site-ului de turism australian Passport Down Under, care s-a mutat pentru prima dată la Sydney în 2018. „Am călătorit prin Sydney ca o femeie călătoare singură, și nu am simțit niciodată că sunt în vreun pericol”.

Orașul s-a clasat, de asemenea, pe primul loc în domeniul securității digitale, care include politica de confidențialitate a orașului, protecțiile și amenințările de securitate cibernetică și planul general de oraș inteligent. Sydney a condus acest efort parțial cu cadrul său strategic Smart City, care subliniază unele dintre inovațiile recomandate pentru orașe mai conectate și mai sigure. De exemplu, planul subliniază modul în care senzorii inteligenți ar putea fi plasați în coșurile de gunoi, lămpi stradale și bănci pentru a colecta informații despre utilizarea generală, fluxurile de transport și activitatea pietonală. În mod similar, iluminatul inteligent și rețelele CCTV ar putea îmbunătăți siguranța după întuneric și economia pe timp de noapte.

Unele dintre aceste idei sunt deja puse în aplicare în sudul Sydney-ului, sub forma unor hub-uri ChillOUT: spații în aer liber unde rezidenții se pot întâlni sub iluminare inteligentă, se pot conecta la WiFi și se pot conecta electronice, cu datele despre utilizare trimise înapoi liderilor orașului, astfel încât să poată înțelege mai bine și să se adapteze la modul în care cetățenii lor interacționează cu infrastructura orașului.

Tokyo

 

Capitala Japoniei s-a clasat pe locul cinci în indicele general și în fruntea indicelui de securitate a sănătății, care măsoară factori precum asistența medicală universală, pregătirea pentru pandemie, speranța de viață, sănătatea mintală și mortalitatea cauzată de Covid-19. Deși cazurile au crescut în timpul Jocurilor Olimpice, ratele au scăzut dramatic, deoarece vaccinările au ajuns la aproape 60% din populație.

În lumina veștilor pozitive, Japonia a anunțat încetarea stării generale de urgență și ridicarea treptată a restricțiilor de la sfârșitul lunii septembrie 2021. În locul acestora, țara intenționează să încurajeze utilizarea pașaportului său de vaccin pentru admiterea la studii medicale. facilități și evenimente mari și chiar încurajează companiile să ofere reduceri sau cupoane deținătorilor de pașapoarte.

Tokyo s-a clasat, de asemenea, în top cinci pentru securitatea infrastructurii sale, care include siguranța transporturilor, accesibilitatea pietonilor și rețelele de transport. Fiind un oraș accesibil, conectat pe calea ferată, Tokyo a fost construit pentru a încuraja mersul pe jos și angajamentul comunității – ceea ce, la rândul său, a condus la o participare mai puternică a cetățenilor la securitate sub forme de prevenire a criminalității și de supraveghere în cartier și la un simț comun al responsabilității față de criminalitate și prevenire.

„De la numeroase centre pentru obiecte pierdute amplasate în gări, până la încuietorile aproape inutile pentru biciclete, există o cantitate imensă de respect față de bunăstarea celorlalți”, a declarat Sena Chang, rezident la Tokyo și fondator al revistei The Global Youth Review. Ea își amintește de o perioadă în care și-a pierdut geanta de cumpărături în inima orașului, doar pentru a o găsi în același loc în care o lăsase, împreună cu un bilet amabil. „O cultură de secole a colectivismului și un mare respect unul față de celălalt fac din Tokyo cel mai sigur oraș în care am trăit”, a mai spus ea.

Articolul a fost scris de Lindsey Galloway şi publicat pe 7 octombrie 2021 pe site-ul bbc.com.

Traducere: Daniela Gorincioi pentru EA.md.