România este patria peisajelor mirifice, dar și a inventatorilor și cercetătorilor. Datorită inventatorilor români, putem scrie cu pixul,  putem zbura, iar insulina salvează milioane de vieți.  România a dat lumii scriitori, compozitori și artiști geniali. Am ales cele mai importante nume, cunoscuți în toată lumea.

Ioan Cantacuzino 

Ioan Cantacuzino a fost medic și microbiolog, fondator al școlii românești de imunologie, epidemiologie și patologie experimentală.

A contribuit la studiul holerei, tifosului exantematic și tuberculozei, având un rol crucial în cercetarea bacteriologiei și a igienei.

Doctorul român a dezvoltat o metodă de vaccinare împotriva holerei, numită metoda Cantacuzino, folosită astăzi în țările în care sunt încă cazuri. În 1913, a condus prima vaccinare masivă împotriva holerei în focarele infecțioase, cunoscută în știință drept „Marea experiență românească”, care a salvat mii de vieți.

Henri Coandă

Henri Coandă a revoluționat lumea aviației. Acesta a inventat o platformă mobilă pentru experimente aerodinamice, montată pe un tren în mișcare, pe care a făcut determinări aeronautice cantitative folosind un tunel de vânt cu fum, un echilibru aerodinamic și o cameră special concepută. Coanda-1910 Aircraft a fost primul avion echipat cu un sistem de propulsie reactiv din lume, imaginat, proiectat, construit, testat și pilotat de Henri Coanda la vârsta de doar 24 de ani.

Emil Racoviță

Emil Racovița a fost un biolog român de renume mondial, explorator polar, fondator al biospeologiei și al primului institut de speologie din lume.În vara anului 1904, Racovița a făcut o vizită la Cueva del Drach, o peșteră faimoasă din Mallorca. Aici, în apele întunecate ale unuia dintre lacuri, a capturat un mic crustaceu, încă necunoscut de știință, descoperire care i-a marcat întreaga carieră de biolog. Translucid și fără ochi, acest animal l-a uimit pe Racoviță datorită capacității de a se adapta într-un mediu atât de neobișnuit. Racovița a simțit imediat că studiul aprofundat al ființelor care trăiesc în peșteri poate contribui foarte mult la înțelegerea mecanismelor complicate ale evoluției biologice. Acesta a fondat biospeologia – știința care studiază ființele din lumea peșterilor.Emil Racoviță a fost unul dintre primii biologi din lume care a cercetat flora si fauna din Antarctica. În timpul acestei expediții, oamenii de știință au descoperit balena cu înotătoare și au reușit să colecteze un bogat material științific.

Nicolae Păulescu

Nicolae Paulescu a fost un om de știință, medic și fiziolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit ulterior insulină. Cercetările sale au început încă din 1899, când se afla în Franța, încercând să izoleze produsul activ al secreției interne a pancreasului. În 1916, și-a publicat cercetările, neterminate, despre pancreas și diabet. În 1921, în cadrul ședinței Societății de Biologie, Nicolae Păulescu a prezentat în patru lucrări rezultatele muncii sale de cercetare. El a găsit în interiorul pancreasului un produs antidiabetic activ, pe care l-a numit pancreatină, o substanță care astăzi este cunoscută sub numele de insulină. Invenția savantului român salvează milioane de viață. La mulți ani de la prima utilizare clinică a insulinei, majoritatea articolelor despre diabet îi citează pe Frederick Grant Banting și pe biochimistul John J.R. Macleod, de la Universitatea din Toronto, drept singurii descoperitori ai substanței. Însă lumea medicală știe că profesorul Nicolae Paulescu și-a publicat cercetările cu aproape doi ani înainte de acordarea premiului Nobel. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu anunță descoperirea insulinei în revista belgiană „Archives Internationales de Physiologie”.

Mircea Eliade

Mircea Eliade a fost una dintre marile personalități culturale românești ale secolului XX. Personalitate erudită și enciclopedică, a publicat mai multe lucrări științifice care acoperă diverse domenii (literatură, mitologie, lingvistică, religie, istorie etc.). Cea mai importantă lucrare este „Tratat de istoria religiilor” , care cuprinde o analiză a ideilor și credințelor religioase din cele mai vechi timpuri. Religia este analizată din punct de vedere științific, comportamentul uman este observat în raport cu ideile religioase, varietatea credințelor și modul în care acestea sunt supuse schimbării. Cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor, Mircea Eliade este încă lăudat la Universitatea din Chicago, multe dintre scrierile sale fiind date drept referințe.Pentru cei pasionați de o gamă largă de discipline situate între antropologie și mitologie, între istorie și sociologie, studiile lui Mircea Eliade (1907-1986) trebuie citite. El este poate cel mai mare istoric al religiilor secolului al XX-lea.  

Ana Aslan

Ana Aslan a fost un medic român specializat în gerontologie și totodată cea care a descoperit primul remediu anti-îmbătrânire, numit Gerovital. Printre efectele Gerovitalului sau vitaminei H3 (procaina) se numără reducerea stărilor depresive, îmbunătățirea memoriei, funcțiilor auditive, optice și olfactive, cât și a aspectului pielii și părului. Totuși, știința nu a demonstrat efectele substanței.  De asemenea, a înființat primul Institut de Geriatrie din lume, care ulterior a fost redenumit Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie, având ca obiect de activitate: asistența medicală geriatrică, cercetare și gerontologie socială. Gerovital a fost folosit în peste 70 de țări, si se spune că printre personalitățile care au folosit Gerovital se numără Charles de Gaulle, Indira Gandhi, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Winston Churchill sau Pablo Picasso.

Petrache Poenaru

Petrache Poenaru a fost un inventator, inginer și matematician român și membru al Academiei Române. A fost secretarul lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției Române din 1821, iar „Foaia de propagandă” publicată la inițiativa sa, a însemnat nu doar primul ziar românesc de propagandă, după cum arată numele său, ci și unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România pentru a prezenta corect idealurile revoluţionare ale lui Tudor Vladimirescu. După asasinarea lui Tudor, Petrache Poenaru a plecat în străinătate, mai întâi la Viena, apoi la Paris, unde a studiat filologia și politehnica, devenind absolvent al Școlii Politehnice din Paris.Pe atunci elev la Școala Politehnică din Paris, Poenaru a inventat un instrument de scris cu un rezervor numit stilou. Cu toate acestea, invenția nu a fost produsă în serie, așa că titlul inventatorului stiloului este atribuit lui Lewis Edson Waterman. Astăzi, stiloul este utilizat pe scară largă, devenind chiar un instrument de scris asociat cu eleganța și sobrietatea.

Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuşi este considerat un inovator pentru că a eliberat sculptura de imitaţia mecanică a naturii, a împletit ca nimeni altul spiritul şi sensibilitatea, exprimând însăşi esenţa lucrurilor, dinamismul formelor, îmbinând în lucrările sale simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. Toate acestea explică de ce Brâncuşi este considerat cel mai important sculptor al secolului XX.  Muzeul de Artă Modernă din Paris găzduieşte atelierul integral al lui Constantin Brâncuşi, obiectele prezentate dezvăluind drumul artistic de la Hobiţa către centrul universului artistic.Lucrările lui Brâncuşi sunt unele dintre cele mai apreciate şi valorizate opere de artă din lume, fiind, de departe, cele mai bine vândute creaţii ale unui artist român din istorie şi a patra în topul celor mai valoroase creaţii din lume, după Giacometti, Modigliani și Matisse.