Schimbări în toate domeniile vieții sau începutul unei noi ere. Despre asta a fost anul 2020, perioada în care întreaga lume s-a unit pentru a lupta împotriva noului virus COVID-19 care până astăzi a luat viața a peste 1,8 milioane de oameni, a dat naștere unei crize economice fără precedent, a închis școlile, bisericile și a schimbat milioane de vieți. Tot în acest timp, mai multe țări și-au ales viitorul și optând pentru un nou președinte, un alt Parlament sau Guvern. Republica Moldova nu este o excepție.

Pe final de an, AGORA ne propune o retrospectivă a evenimentelor care s-au desfășurat pe parcursul lui 2020.

IANUARIE – Cu ochii pe incendiile de vegetație din Australia și virusul care ia avânt în China

În ianuarie 2020, întreaga lume era cu privirea ațintită spre incendiile din Australia în urma cărora aproape jumătate de miliard de animale au decedat, sute de case au fost distruse și zeci de oameni și-au pierdut viața, chiar dacă autoritățile au implicat peste trei mii de militari pentru a stinge focul.

FEBRUARIE – COVID-19 se extinde în întreaga lume

În luna februarie, epidemia de COVID-19 ia avânt în toată lumea, iar mai multe state iau măsuri excepționale. La nivel mondial, 71.204 cazuri de infecţie au fost raportate, iar 1.770 de oameni au murit în urma complicațiilor. Asta în timp ce Trump ar fi primit asigurări că infecția va fi contracarată până la sfârșitul lunii aprilie 2020. 

Și în R. Moldova, autoritățile au intrat în stare de alertă, iar Guvernul a instituit cod galben la nivel național, chiar dacă nu a fost înregistrat niciun caz pe teritoriul țării. Un pic mai târziu, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că o cetățeancă a R. Moldova a fost infectată cu coronavirus în timp ce se afla în Italia.

MARTIE – Primul caz de COVID în R. Moldova și activarea stării de urgență

La data de șapte martie curent, în R. Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. E vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vârsta de 48 ani. Tot în această perioadă, autoritățile au luat mai multe măsuri urgente, precum restricționarea accesului persoanelor străine în țară, interzicerea manifestărilor în masă, sistarea curselor avia, activitatea piețelor și localurilor, precum și închiderea școlilor. La data de 17 martie, Parlamentul a aprobat starea de urgență pentru 60 de zile în timp ce erau confirmate 29 de cazuri de coronavirus în țară și jumătate de milion de oameni în întreaga lume.

Materialul deplin îl puteți citi AICI.

SEPTEMBRIE – Arde Filarmonica Națională

Întreaga țară a început pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă ale candidaților.

Pe 24 septembrie, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. În rezultat, fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați și nu fost raportate victime. Ulterior, Guvernul a deschis un cont pentru colectare de fonduri pentru restabilirea filarmonicii.

Sursa: AGORA.md