In ultimii ani romanii au ales ca destinatii de vacanta locuri cat mai exotice, unele foarte calduroase, altele foarte indepartate. Calatoriile de acest fel impun o planificare riguroasa, facuta cu cateva luni inainte.

Dar daca dispui de doar cateva zile libere si vrei sa descoperi locuri noi, sa stii ca ai de unde alege. Exista o multime de locuri de vizitat in Romania, carora merita sa le descoperi frumusetea.

De ce sa iti petreci concediul in Romania

Romania este o tara foarte ofertanta cand vine vorba de locuri de vizitat. Mai mult decat atat, poate nu stiai, dar este tara cu cea mai mare varietate de forme geografice din Europa. Acest lucru nu face decat sa confirme ideea ca ai de unde alege, cand vine vorba de locuri de vizitat in Romania.

Indiferent de ce tip de turist esti, poti gasi variante pentru a-ti petrece concediul in Romania. Argumentele ar putea fi urmatoarele:

  • Iti poti petrece un concediu linistit, in mijlocul naturii, alegand orice zona rurala. Cu siguranta te va fascina simplitatea locurilor, incarcandu-te de energie pozitiva
  • Daca esti adeptul aventurilor, ai la dispozitie numeroase trasee montane, care te vor duce pe culmi spectaculoase, dezvaluindu-ti peisaje fermecatoare.
  • Daca vrei sa ai un concediu care sa se caracterizeze prin odihna si relaxare, poti alege statiunile balneo-climaterice. Cele mai multe dispun de SPA si alte activitati relaxante
  • Un concediu prin tara cu copiii poate fi un bun prilej prin care acestia sa descopere locuri despre care au invatat la scoala. Mai mult decat atat, poate fi o intoarcere in trecut, daca alegeti sa vizitati castele, muzee si alte obiective culturale, de care nu ducem lipsa
  • Nu putem vorbi de calatorii, concedii si vacante, fara sa aducem in discutie gastronomia. In acest sens, Romania se poate „lauda” cu specialitati diverse, pe care le poti gasi in orice regiune a tarii. Fiecare are ceva specific, indiferent ca vrei sa gasesti gustul pur al copilariei sau retete clasice ridicate la rang inalt.

Cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania

Te-ai decis sa iti petreci concediul in Romania, dar inca nu stii unde anume sa mergi? Stiu ca este greu sa iei o decizie, pentru ca gasesti o multime de locuri la noi in tara, care merita vizitate.

Totusi, am incercat sa intocmesc o lista a celor mai frumoase locuri de vizitat in Romania. Inainte de a prezenta fiecare loc in parte, vreau sa adaug ca pe lista aceasta s-ar putea regasi multe alte locuri. M-am oprit insa la acestea, pentru a-ti face mai usoara misiunea de a alege locul ideal pentru tine.

1. Delta Dunarii

Parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1990, Delta Dunarii ofera vizitatorilor un adevarat spectacol natural, captivant, dar si linistitor. Flora si fauna sunt extrem de variate. Cele peste 1200 de soiuri de plante, 330 de specii de pasari si peste 45 de specii de pesti de apa dulce ofera locului o frumusete aparte.

Locul este in plina dezvoltare turistica, asa ca ai posibilitatea de a gasi cazari confortabile. Pensiunile pescaresti sunt in unele cazuri modeste, in altele chiar luxoase. Dar daca vrei sa descoperi zona, activitatile puse la dispozitie de gazde vor face diferenta. Excursiile cu barca, momentele de rasfat la piscina sau SPA si numeroasele delicii culinare din peste iti vor transforma concediul intr-unul de vis.

sursa foto: Heymoldova.com

2. Cheile Turzii, judetul Cluj

Un plus de adrenalina nu strica, nici macar in concediu. Deci, daca vrei sa ai un concediu activ, in care spritul de aventura sa fie complet liber, alege Cheile Turzii.

Gasesti aici o multime de activitati care nu te vor lasa sa te plictisesti. Poti face trasee cu bicicleta, escalada sau alpinism si, bineinteles, drumetii. Iar daca te incumeti, te poti da cu parapanta.

Totusi, daca vrei sa te bucuri de frumusetile naturii, o poti lua la pas de-a lungul cheilor. Exista cateva trasee pe care le poti parcurge, iar cel mai scurt dintre ele dureaza aproximativ 3 ore. Vei gasi multe obiective turistice, precum: Cetateaua Mare, Pestera Calastur, Pestera Liliecilor, Grota lui Hill sau Pestera Cuptorului.

De-a lungul cheilor, intinse pe o suprafata de peste 300 de hectare, vei descoperi peste 1000 de specii de plante. Acestea sunt adaptate reliefului calcaros, care caracterizeaza Cheile Turzii.

Daca ajungi in zona si dispui de timp, poti face o vizita la Salina Turda. „Satul de sare” te va fermeca, fara indoiala.

3. Oradea

Sunt persoane care nici macar in concediu nu renunta la zgomotul orasului. Daca esti un astfel de turist, iti propun sa vizitezi Oradea. Este un oras in plina dezvoltare turistica, cosmopolit, cu o istorie multiculturala si multietnica.

Cand te hotarasti sa vizitezi Oradea, ia in calcul varianta de a te caza pentru mai multe zile. Te asigur ca nu vei regreta! Ai la dispozitie o multime de activitati, atat in oras, cat si in imprejurimi.

Poti vizita Piata Unirii, care este centrul istoric si cultural al orasului. Aici poti face o incursiune a Palatului Vulturul Negru, cel mai emblematic monument din Oradea.

Palatul Ulmann, Turnul Primariei, Complexul Baroc, Muzeul Art Nouveau sau Cetatea Medievala Oradea sunt alte obiective turistice de vizitat. Sigur ca pe langa toate acestea trebuie mentionata celebra statiune Baile Belix, aflata in apropierea orasului Oradea.

4. Manastirile din Bucovina

Daca iti doresti un concediu in care sa redescoperi traditiile romanesti si sa te incarci spiritual, poti alege sa vizitezi Bucovina. Calatoria ta va fi incarcata de istorie, spiritualitate, peisaje naturale de vis si o diversitate gastronomica deosebita.

Bucovina este locul ideal in care te poti apropia de divinitate, datorita lacasurilor de cult care se gasesc aici. Pe langa legaturile spirituale care se creeaza, oamenii care viziteaza manastirile si bisericile din zona apreciaza si rolul lor cultural. Dupa finalizare, in fiecare manastire se pastrau manuscrise, picturi si cronici, fiind totodata si centre de alfabetizare. In zilele noastre au devenit adevarate leacuri spirituale, iar pentru a te bucura de acestea, trebuie doar sa le treci pragul.

In Bucovina poti vizita aproape 40 de lacasuri de cult ctitorite de insusi Stefan cel Mare. Dintre acestea, opt au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Este vorba de: Sucevita, Suceava, Voronet, Arbore, Moldovita, Humor, Probota, Patrauti.

5. Lacul Colibita, judetul Bistrita-Nasaud

Aflat la poalele Muntilor Calimani, Lacului Colibita i se atribuie frecvent numele „marea de la nunte”. La doar 25 kilometri de Bistrita, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare. In ciuda legendelor infricosatoare, lacul Colibita este vizitat anual de mii de turisti.

O legenda trista vorbeste despre satul Colibita, care in urma cu sute de ani se desfasura pe suprafata actuala a lacului. Dupa ce a aparut ideea de a amenaja un lac de acumulare chiar pe suprafata satului, acesta a fost stramutat in satul actual, Mita.

Se pare ca lacul a inundat fosta vatra a satului, iar localnicii vorbesc si astazi despre existenta lui, pe fundul lacului. De asemenea, sustin ca locul este blestemat, iar anual lacul isi ia tribut, reprezentat de vietile omenesti. Mai mult decat atat, se pare ca in lac ar exista pesti de mari dimensiuni. Iar cei care se ineaca nu mai sunt gasiti niciodata.

Lasand la o parte aceste mituri, ar fi mai bine sa ne concentram atentia asupra frumusetilor locului. De-a lungul lacului se intinde statiunea Colibita, bogata in pensiuni, hoteluri si case de vacanta, care isi asteapta vizitatorii.

Daca ajungi la Colibita poti sa faci excursii sau drumetii montane, plimbari cu bicicleta, poti pescui sau inota. Majoritatea pensiunilor din zona, cu deschidere la lac, ofera plimbari pe lac cu hidrobicicleta. Iar daca vrei sa vizitezi Colibita iarna, o plimbare cu sania trasa de cai este o intoarcere reala in timp.

Distribuie articolul: