Jurnalul unei fete greu de mulțumit  de Jeni Acterian e una dintre cărțile mele preferate. Jeni ne prezintă Bucureștiul interbelic în adevăratele culori. Jurnalul ei ne invită în lumea intelectualilor din acea vreme, aflăm detalii interesante despre Eliade, Cioran, Ionesco. Totuși pe mine m-a cucerit sinceritatea lui Jeni. Dacă Nică e copilul universal, Jeni e fata universală. Vă recomand să lecturați unica carte a lui Jeni, vă promit că nu vă va plictisi. Jurnalele și memorii sunt o modalitate de cunoaștere și autocunoaștere. Am ales cele mai frumoase citate din minunatul jurnal al Eugeniei Acterian.

Biografie:

JENI ACTERIAN (1916, Constanța–1958, București), de fapt Eugenia Maria Acterian, sora lui Haig și a lui Arșavir Acterian. Haig Acterian era un bun prieten al lui Eliade. A făcut primii 10 ani de școală la Notre Dame de Sion în București. A urmat Facultatea de Litere și Filozofie, pe care o va încheia în 1940. Se înscrie după o vreme la Conservatorul de Artă Dramatică (1947), secția Regie. Totodată, face asistență de regie pe lângă Marieta (sau Marietta) Sadova, soția lui Haig Acterian, și Liviu Ciulei la Teatrele Odeon, Municipal și Tineretului. Ulterior,  se angajează la Teatrul Municipal, apoi la Teatrul Tineretului. Se căsătorește cu un tânăr actor, dar căsnicia o dezamăgește în asemenea măsură încât se cufundă într-o depresie severă. Se îmbolnăvește de maladia Hodgkin (limfogranulomatoză malignă), pe atunci practic incurabilă, și moare la  numai 42 de ani. Jurnalul acesteia a fost publicat postum.
Jeni Acterian i-a cunoscut personal pe cei mai renumiți intelectuali din perioada interbelică: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Petre Ţuțea,  Constantin Noica, Cella Delavrancea, Mihail Sebastian etc.

Distribuie articolul: