Îngrijirea intimă corectă reprezintă un ritual esențial pentru sănătatea și feminitatea oricărei femei. Deși regulile și produsele destinate igienei intime pot fi utilizate de fiecare femeie în manieră personală, este important să existe un echilibru între siguranță, protecție și confort. Informează-te cu privire la metodele de menținere a acestui echilibru și află dacă nu cumva faci anumite greșeli care pot conduce la simptome neplăcute sau chiar boli ginecologice.

Iată cele mai frecvente forme de igienă necorespunzătoare ce pot avea drept consecințe unele inflamații sau infecții în sfera genitală.

Dușuri intime fără recomandare medicală

Mediul vaginal este unul foarte complex, care are propriul sistem de apărare reprezentat de microflora vaginală și secrețiile mucoase cu pH acid. Acestea îndeplinesc un dublu rol: atât de autoigienizare, cât și de protecție împotriva agenților patogeni. Or, spălăturile vaginale în exces pot produce dezechilibre ale florei locale și modificări ale pH-ului, ceea ce favorizează apariția unor scurgeri vaginale anormale sau chiar infecții vaginale ori boala inflamatorie pelvină (anexita). Ca atare, medicii nu recomandă spălăturile vaginale ca modalitate de îngrijire a zonei intime. Cu excepția cazurilor în care, după un consult medical, acestea sunt indicate ca terapie adjuvantă pe termen scurt.

Folosirea unor produse de igienă nepotrivite

Pe piață sunt disponibile game variate de geluri și săpunuri care conțin substanțe chimice (triclosan, ftalați, parabeni, sulfați) posibil dăunătoare pentru suprafețele intime. În plus, parabenii, denumiți și perturbatori endocrini, sunt incriminați pentru modificări ale funcției sistemului hormonal. Folosirea unor săpunuri antibacteriene se asociază cu dezechilibre ale florei vaginale și pH-ului, manifestate prin disconfort local, iritații, uscăciune vaginală, predispoziție la infecții. Pentru a evita aceste neplăceri, este recomandată folosirea unor produse cu pH neutru și, eventual, cu lactobacili, care creează o barieră naturală împotriva agenților patogeni.

Folosirea în exces a șervețelelor umede poate fi un alt factor dăunător pentru zona intimă, mai ales dacă acestea conțin alcool și parfum. Și șervețelele cu substanțe antibacteriene sunt contraindicate pentru că distrug bariera naturală care asigură protecție împotriva infecțiilor.

Igiena intimă după actul sexual

În timpul actului sexual există riscul ca bacteriile din zona intimă să pătrundă mai ușor la nivelul orificiului urinar spre vezica urinară. Astfel se produc unele cistite sau infecții urinare la femei. De aceea, după actul sexual, este recomandat să mergi la baie pentru a urina și a face un duș. Atenție! Dacă ai folosit diafragma ca metodă de contracepție, aceasta NU trebuie îndepărtată imediat după raportul sexual. Diafragma contraceptivă trebuie introdusă cu maximum 6 ore înainte de a avea relații sexuale, împreună cu un spermicid, și lăsată la nivelul colului uterin încă 6 ore după aceea.

Folosirea tampoanelor intravaginale

Tampoanele interne, care intră în contact direct cu mucoasa vaginală, pot provoca inflamații în zona intimă și nu sunt recomandate pentru a fi folosite în mod curent pe durata menstruației. În acest scop sunt indicate absorbantele externe, de preferat fără parfum sau alte substanțe chimice. Literatura de specialitate citează numeroase cazuri în care tampoanele intravaginale sunt implicate în boala inflamatorie pelvină sau chiar în apariția sindromului de șoc toxic.

Atenție la alegerea lenjeriei intime!

Obiectele nepotrivite de lenjerie intimă pot afecta sănătatea genitală feminină. Materialele sintetice (poliester, vâscoză) rețin umiditatea și favorizează dezvoltarea unui mediu propice dezvoltării bacteriilor și ciupercilor. Este indicată lenjeria intimă din bumbac, care permite pielii să respire, reducând riscul apariției infecțiilor genitale precum vaginita bacteriană sau candidoza. Mare grijă trebuie avută și după ce înoți în piscină sau în mare. Nu uita să faci duș după ieșirea din apă, iar dacă nu stai la soare să îți usuci cât mai repede costumul de baie, este bine să îl schimbi. De asemenea, costumul se spală cu apă și săpun după fiecare zi de înot sau de plajă.

Sursa

Distribuie articolul: