Sexul este o modalitate excelență de a scapă de stresul de peste zi, dar și un factor serios de risc în cazul apariției infecțiilor vaginale. Mai ales dacă nu respecți anumite reguli de igienă.

Igienă riguroasă după contactul sexual este imperios necesară pentru sănătatea vaginului, avertizează specialiștii.

Iată ce e sănătos să faci după o partida de sex:

1. Să urinezi

Unul dintre cele mai frecvente sfaturi pe care le primesc femeile de la ginecolog este să urineze după raportul sexual.Explicația? Ei bine, urinatul elimina bacteriile care își croiesc drum din uretră în vezica urinară și care pot cauza infecții urinare.

2. Să te speli pe mâini cu apă și săpun

Și după sex, dar și înainte. Această este cea mai simplă metodă de a preveni răspândirea bacteriilor, fie că vorbim de cele pe care le ai deja și le vei transmite și partenerului, fie de cele pe care le vei lua de la el.

3. Să ai grijă de igienă intimă

Lubrifiantii și bacteriile de pe degete, din gură sau din rect pot crește riscul de dezvoltare a Candidei (ciupercă regăsită în flora vaginală).

Pentru a preveni acest lucru, specialiștii recomandă curățarea zonei intime cu apă și săpun sau ștergerea cu un prosop umed.

4. Să bei un pahar cu apă

Așa cum și după exercițiile fizice beți apă, la fel ar trebui să faceți și după un act sexual. Deshidratarea afectează întreg corpul, astfel că, dacă va simțiți gură uscată, înseamnă că și vaginul are nevoie de hidratare.

5. Să consumi alimente bogate în probiotice

Specialiștii recomandă consumarea unui iaurt după contactul sexual. Va reechilibra flora bacteriană și va reduce totodată riscul de infecții vaginale.

6. Să porți lenjerie curată din bumbac

Nu, nu spune nimeni că nu trebuie să îți inciti partenerul cu o lenjerie sexy, ci că este o greșeală să adormi îmbrăcată cu ea.

Lenjeria din materiale sintetice sau cea de tip tanga trebuie evitată după contactul sexual, dar și în general, întrucât favorizează apariția infecțiilor urinare și păstrează un mediu umed, unde bacteriile se pot înmulți în voie.

În schimb, medicii recomandă lenjerie intimă din bumbac, lejeră, care lasă pielea să respire și care nu reține umezeală. Sau dormi chiar goală – este benefic pentru ține.

7. Să faci o baie fierbinte, liniștitoare

După fiecare raport sexual este indicat să te răsfeți cu o baie fierbinte, în care să adaugi și câteva picături de ulei de cocoș. Acesta are rolul de a hidrata pielea sensibilă din zona intimă și de a ameliora inflamațiile sau iritațiile cu care te poți alege după sex.

Și, foarte important: nu încerca să te cureți în interior imediat după sex, în timpul băii. Vaginul se curată singur.

Sursa

Distribuie articolul: