Oare care sunt motivele pentru certurile în cuplu? Vă iubiţi și totuși vi se întâmplă să vă contraziceţi, pentru cine știe a câta oară, pe aceleași teme, ajungând deseori la dispute aprige. Îndoiala începe să-ţi strângă inima ca-ntr-o menghină (chiar nu mai reușim să ne înțelegem?) cu gândul la sumbrele statistici: un cuplu din trei divorţează. 

Fă tot posibilul să nu vă număraţi printre ele. Este foarte important în acest scop, susţin psihologii, să nu uitați să discutați unul cu celălalt, nu să vă certați, nici să vă reproșați una sau alta. Și nu doar despre treburile curente, ci şi despre voi, fiecare în parte, şi, nu în ultimul rând, despre ceea ce înseamnă „împreună“. Acumularea în timp a nemulţumirilor nerostite, a reproşurilor doar gândite poate duce la frustrări și, pas cu pas, la încadrarea în statisticile despre care aminteam. Tot psihologii au scos în evidenţă şi care sunt principalele motive de dispută într-un cuplu.

1. Banii

Deşi nu e uşor să vorbeşti despre bani (simpla idee că doi oameni care se iubesc fac tot timpul socoteli şi se târguiesc este dezamăgitoare), ei constituie un subiect destul de frecvent de dispută între partenerii cuplului, mai ales când veniturile unuia din ei sunt considerabil mai mari decât ale celuilalt. Mai devreme sau mai târziu, subiectul va fi adus în discuţie. Nimic rău în asta, ba chiar este indicat, după cum ne sfătuiesc specialiștii, însă important este pe ce ton şi în ce scop. Este esenţial să nu se uite că „împreună“ înseamnă şi ca veniturile să se cumuleze, fără a constitui motiv de infatuare pentru unul și/sau frustrare pentru celălalt.

2. Copiii

S-a constatat că tensiunile cauzate de creşterea copilului apar cel mai des când acesta ajunge la vârsta de 2-3 ani. Asta pentru că răbdarea tatălui, după ani în care partenera l-a cam neglijat (orice ai face, bebe e pe primul loc în primii ani), a ajuns la limită. Soluţia ar fi să-l implici în educaţia și îngrijirea copilului. Mai în joacă, mai în serios. Și nu uita că nu eşti doar mamă, ci şi soţie, așa că dă-i mai multă atenție!

3. Treburile casnice

Cu toată „egalitatea dintre sexe“ câştigată de femeia modernă, bărbatul, tributar unei mai vechi mentalităţi, susţine, chiar și doar în gândurile lui, că de activitățile gospodăreşti trebuie să se ocupe partenera. Când o spune cu voce tare și oarecare aroganță, relația are de suferit în mod sigur. Ce faci, te laşi învinsă? Nu. Cooptează-l, dându-i însă libertatea să decidă când şi cu ce anume să te ajute.

4. Timpul personal

Oricare din partenerii de cuplu are dreptul de a avea un timp al său personal, important este ca petrecerea acestui timp să nu fie în detrimentul relaţiei voastre, al activităţilor comune cu ceilalţi membri ai familiei.

5. Cariera

În general, femeile sunt mai dispuse să discute despre problemele lor de serviciu decât bărbaţii. Nu insista ca soţul să facă asta, ascultă-l doar când şi cât vrea să-ţi vorbească despre ele şi, ceea ce este foarte important, nu-ți impune soluţiile la problemele cu care se confruntă el, la proiectele pe care le are, dar arată-i că ești alături de el, că-l susții.

6. Relaţiile intime

Dacă, din cauza unor preocupări „majore“, unul dintre parteneri are un apetit mai scăzut pentru raporturi intime, relaţia devine vulnerabilă. Studiile au arătat că cele mai multe cupluri se despart tocmai din acest motiv, şi nu din cauza situaţiei financiare sau a altor probleme ce intervin în viaţa de cuplu. Aşadar, este foarte important să nu te laşi într-atât de absorbită de griji, încât să uiţi de cel pe care îl iubești. Acordă-i mai multă atenţie şi, din nou, nu uita că într-o relaţie comunicarea este foarte importantă.

7. Evoluţia fiecăruia în parte

Cu trecerea anilor, oricare din partenerii de cuplu evoluează în felul său propriu. Acceptarea faptului că celălalt s-a schimbat este benefică, sub rezerva ca diferenţele să nu fie prea mari sau transformările prea bruşte. La urma urmei, şi relaţia dintre cei doi parteneri parcurge (sau aşa ar trebui) un proces de maturizare.

Distribuie articolul: