Sunt frumoase, puternice și ambițioase, iar încă o calitate importantă – profesionalismul, le-a ajutat să obțină titlul de „Cea mai bună angajată a MAI din 2015”. Maria Gîrlea, Irina Vizir, Olga Grițuc și Florentina Brînzaniuc au devenit protagonistele unui film inspirațional, dedicat femeilor din MAI. Într-un clip prezentat astăzi, aceste femei care își poartă cu mândrie uniforma de serviciu, vorbesc despre ce înseamnă, pentru ele, misiunea în cadrul acestei structuri.  

Maria Gîrlea, inspector inferior al grupului Santinelă din cadrul Secției Operaționare și Asigurare Pază a Brigăzii de Patrulare a INP: „Activez în acest domeniu de aproximativ 9 ani și jumătate. M-a inspirat faptul că de mic copil îmi plăceau filmele și serialele detective, pe care le priveam cu mare interes. Vreau să avem cu toții un oraș mai curat, mai liniștit, mai sigur. Atunci când ajung acasă, duritatea și severitatea le las după ușă, uniforma o pun acasă în dulap, iar pe parcursul zilei mă străduiesc să fiu mamă și soție bună pentru familia mea. Poate că nu suntem la fel de multe ca și bărbații din MAI, dar ne străduim, prin perseverență, să fim înțelepte, deștepte, să luăm decizii corecte.”

1

Irina Vizir, șef adjunct al Direcției Logistică în Departamentul Trupelor de Carabinieri: „O doamnă din cadrul MAI practic dublează caracteristicile unui bărbat. Pe lângă faptul că este feminină, frumoasă și gingașă, ceea ce o reprezintă ca și femeie, ea întrunește și calitățile unui bărbat: aceeași dârzenie, putere, respect. Pe parcursul anilor de activitate în cadrul Sistemului Afacerilor Interne, am devenit mult mai puternică, mai curajoasă și cu încredere în sine. Ne stă la bază unicul principiu: legalitatea, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor RM.”

2

Olga Grițuc, locotenent major al Serviciului de Salvare din Detașamentul de Căutare Nr. 1 al Serviciului Protecție Civilă și Situaţiilor Excepţionale: „Eu, în sine, reprezint salvatorii, salvatorii mă reprezintă pe mine în anumite situații, când este necesar de acționat întru salvarea unei vieți. Eu reprezentându-i pe ei, ei reprezentându-mă pe mine, devenim o echipă. De unul singur, niciodată nu poți acționa. În permanență trebuie să te mobilizezi în anumite situații, să iei decizii și să faci acțiuni mai concrete atunci când vine vorba de salvarea unei vieți. Dar ajungând acasă, copiii sunt cei care te detașează de absolut toate problemele. Funcția de salvator nu are gen masculin sau feminin, toți lucrăm pentru un scop nobil și comun: salvăm vieți.”

3

Florentina Brînzaniuc, inspector superior al Unității Control al Frontierei, a sectorului de Poliție de Frontieră Largă al Direcției Regionale Nord, Departamentul Poliției de Frontieră: „Este o posibilitate de a munci și de a te afirma la noi acasă, deoarece suntem persoanele care petrecem, întâlnim oamenii care traversează frontiera de stat și este ceva frumos. Tot ce ține de serviciu rămâne la serviciu. Când ne întoarcem acasă, toate grijile, toate problemele de la serviciu rămân acolo. Dacă ai încredere în sine, ai o pregătire fizică și o dorință de a demonstra că suntem puternice și putem face față oricărei situații, putem lua decizii corecte și într-un timp rapid.”

wfe

Foto: captură video

Sursa: YouTube/SPCSE al MAI

ger