Bruce Lee a devenit celebru în întreaga lume când a devenit protagonistul unor filme care au trecut granițele. Cu toate acestea, acest artist marțial proeminent a fost mult mai mult decât un simplu spectator de inimă de la Hollywood. S-a format încă de mic în Hong Kong în cadrul gândirii orientale și de aceea s-a remarcat și ca filozof și scriitor. De fapt, el a fost doctorat la Universitatea din Washington.

El a fost, de asemenea, una dintre figurile care au început să trezească interesul pentru artele marțiale în Occident. Bruce Lee a fost foarte carismatic și în curând a fost văzut de mulți ca un model de urmat. Fiecare dintre interviurile pe care le-a dat a fost un adevărat capitol de magie și înțelepciune.


„Nu cea mai puternică specie supraviețuiește, nici cea mai inteligentă, ci cea care răspunde cel mai bine la schimbare”.

– Charles Darwin –


Unul dintre cele mai impresionante interviuri ale sale a fost ultimul pe care l-a acordat și care a fost lansat abia în 2007. În el a vorbit despre importanța profundă a conceptului de adaptabilitate. A rezumat-o într-o frază devenită celebră: „Be water, my friend” (în română: „Fii apă, prietene!”). Perspectiva sa interesantă ar putea fi rezumată în 7 puncte.

1. Bruce Lee a spus că schimbarea este naturală
În Occident am fost educați să ne stabilim un obiectiv, să-l atingem și să ne ținem de el. Rareori suntem pregătiți pentru marile pierderi pe care le aduce viața. De aceea ne plângem când ceea ce a fost încetează să mai fie, sau când ceea ce a fost aici nu mai este aici.

Bruce Lee a insistat asupra importanței de a înțelege că nimic nu rămâne la fel. Totul este în continuă mișcare și schimbare. Rezistența acestei realități provoacă doar suferință. Prin urmare, înțelegerea faptului că totul se schimbă este baza fundamentală a adaptării.

2. Nu contează credințele, ci realitatea
Realitatea este cea care predomină, nu convingerile pe care le avem despre ea. De multe ori suntem surprinși de ceva ce se întâmplă și ajungem să ne gândim că nu ar fi trebuit să se întâmple așa. Acest lucru se datorează faptului că considerăm că realitatea trebuie să răspundă convingerilor noastre și nu invers, că axiomele noastre despre lume trebuie să fie formate din realitate.

Este imposibil să faci o lectură complet obiectivă și total veridică a realității. Prin urmare, modul în care „traducem” informațiile senzoriale are întotdeauna un fel de eroare. Când se întâmplă ceva ce credeam de neconceput, realitatea ne demonstrează cât de greșit am greșit.

3. Când există distrugere, există și o creație
Realitatea curge cu propria ei înțelepciune. Când ceva se termină sau este distrus, apar și semințele noului. Dacă ceva este distrus, este pentru că timpul lui s-a încheiat, ciclul lui s-a încheiat. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie privit ca un negativ.

Pentru ca totul să meargă înainte, este necesar ca oamenii sau obiectele să dispară, pentru a putea apărea altele noi. Afecțiuni, obiceiuri, situații. Pentru cei care știu să privească în molozul a ceea ce s-a terminat, ceea ce apare este o mulțime de noi oportunități și invitații la nou.

4. Nu suntem singuri în procesul de schimbare
Suntem întotdeauna influențați de mediul nostru și, în același timp, îl influențăm. Din acest motiv, Bruce Lee spunea că orice schimbare individuală presupune o schimbare colectivă și invers, atunci când mediul se schimbă, la fel și individul.

Din acest motiv, toată evoluția individuală este și o contribuție la lume. În același timp, a-i ajuta pe ceilalți să evolueze ne conduce la propria noastră creștere. Nu poți separa o persoană de grupul social în care își desfășoară activitatea.

5. Ceea ce există este un prezent în mișcare
Prezentul este sinteza trecutului și sămânța viitorului. Trecutul, amintirile, ceea ce a fost deja se manifestă în prezent într-un mod diferit decât cum s-a întâmplat. Prin urmare, nu mai există așa cum a fost, ci așa cum este astăzi.

Nu există viitor posibil dacă prezentul nu este pe deplin stabilit și lăsat să curgă. Ceea ce este aici și acum este oportunitatea de a modela o sămânță, nu de a-i prinde viitorul. Ce urmează să vină este incert, de aceea momentul actual este singurul lucru adevărat și valoros.

6. Nu există esențe, nici realități fixe
În Occident se vorbește mult despre esența lucrurilor. Se pleacă de la ideea că există elemente fixe care sunt imuabile în timp, concepție care în același timp ne oferă siguranță. De aceea sunt menționate esența umană, esența socială și toate acele concepte care vorbesc despre realități statice.
În filosofia lui Bruce Lee acest lucru nu există. Identitatea ființei umane se poate schimba complet. Dacă o persoană este timidă, de exemplu, nu este prin esență, ci pentru că trăiește o etapă. Mai târziu, se poate întâmpla complet invers.

7. Nu încerca să controlezi, lasă să curgă
Încercările de a controla propria realitate sau a altora nu duc decât la frustrare. Într-un fel sau altul, totul este așa cum trebuie. Și toate sunt așa cum ar trebui să fie, cel puțin acum. Nimeni nu are control absolut asupra trecerii vieții. Din acest motiv, așa cum spune Bruce Lee, trebuie să fim ca apa, care se adaptează și ia forma a ceea ce găsește în cale.

Învățăturile lui Bruce Lee au avut un mare impact în Occident. Ele reprezintă un mod de a vedea realitatea dintr-o perspectivă diferită de cea care predomină în societățile noastre. Ei nu caută dominația asupra propriei persoane sau asupra altora, ci respectul pentru logica implicită în realitate, care este întotdeauna într-o oarecare măsură diferită de dorințele noastre.

Distribuie articolul: