Timp de o noapte și o zi lungă de iunie, celebrul lider mercenar al Rusiei, Evgheni Prigojin, a organizat o aparentă insurecție, trimițând un convoi blindat către Moscova și ridicând întrebări despre stăpânirea puterii de către Vladimir Putin.

Președintele rus și-a acuzat chiar fostul său aliat de trădare, lansându-se într-o rebeliune armată și „un junghi în spatele țării noastre”. Dar până la sfârșitul zilei de sâmbătă, Prigojin a anulat totul și le-a ordonat oamenilor să se întoarcă la bază.

„În 24 de ore am ajuns la 200 km (124 mile) de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri”, a anunțat el. Douăzeci și patru de ore de haos și atât de multe nu știm, scrie bbc.com.

Șeful Wagner plănuia o lovitură de stat?
Prigojin a fost ferm că acesta a fost „un marș pentru dreptate”, nu o lovitură de stat. Oricare ar fi fost, s-a terminat foarte repede.

De luni de zile, el a jucat un rol vital în campania militară a Rusiei în Ucraina, recrutând mii de oameni în grupul său de mercenari Wagner, în special din închisorile rusești.

El a fost mult timp într-o ceartă publică cu șefii militari care conduc războiul, dar asta s-a transformat într-o revoltă deschisă, deoarece ei încercau să-și aducă forțele sub structura lor de comandă până la 1 iulie. Luptătorii Wagner au traversat din estul Ucrainei ocupate în marele oraș rusesc Rostov-pe-Don, apoi au urcat pe autostrada principală prin Voronezh, în drum spre Moscova.

S-a simțit ca un moment decisiv în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, de 16 luni. Dar, pe măsură ce convoiul Wagner se îndrepta spre nord, au venit vești despre un acord, intermediat în mod bizar de liderul Belarus Alexander Lukașenko. Puțini cred că povestea este atât de simplă, dar dacă Kremlinul are dreptate, acesta poate fi sfârșitul rolului lui Prigojin în război și în Rusia însăși.

El se îndreaptă spre Belarus și nu va fi acuzat penal, spune Kremlinul. Luptătorilor săi li s-a promis o amnistie. A fost complet fără sânge? Acest lucru este neclar, deoarece cel puțin un elicopter militar a fost doborât. Și unde îl lasă pe Vladimir Putin este o altă chestiune.

Wagner vs șefii militari ai Rusiei
Prigojin s-a înfuriat și s-a înfuriat de luni de zile împotriva ministrului Apărării Serghei Șoigu și a șefului forțelor armate Valery Gerasimov în legătură cu eșecul lor de a furniza mercenarilor săi suficientă trusă și muniție. Când președintele Putin le-a susținut termenul limită de a aduce toate grupurile de mercenari care luptă în Ucraina să semneze contracte cu ministerul apărării, el a refuzat, considerând că este o provocare pentru influența sa.

Într-o tiradă lungă din 23 iunie, el le-a spus rușilor că întreaga justificare a războiului lor a fost o minciună și doar o scuză pentru „un mic grup de ticăloși” să se promoveze și să înșele publicul și președintele. Apoi a urmat o escaladare extraordinară în disputa lor. Prigojin a acuzat armata că a organizat un atac mortal asupra oamenilor săi în Ucraina. Armata a negat că a lansat o grevă, iar videoclipul pe care l-a produs ca dovadă nu a dezvăluit nimic.

Vineri seara, el a anunțat că „marșul său pentru justiție” este în curs.

„Suntem 25.000 și vom afla de ce există un asemenea haos în țară”, a exclamat Prigojin. „Toți cei care doresc, alăturați-vă nouă”.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor din Ucraina, i-a făcut apel la acesta să se dea înapoi și să se supună autorității președintelui Putin.

Mutându-și forțele peste graniță în Rostov-pe-Don peste noapte, el a pretins controlul asupra cartierului militar de unde se desfășoară războiul, iar videoclipurile au arătat că oamenii săi din centrul orașului aparent nu întâlnesc nicio rezistență.

Sâmbătă dimineața, el a declarat: „Suntem în cartierul general [militar]”. Orașul, a spus el mai târziu, a fost luat „fără nicio împușcătură”.

Serviciul de securitate FSB din Rusia a deschis apoi un dosar penal. Întreaga regiune a Moscovei a fost pusă în alertă în cadrul unui „regim de operațiuni antiteroriste” strict, la fel ca și Voronej, la jumătatea autostrăzii M4 de la Rostov.

Adresa televizată a lui Putin
Sâmbătă dimineață, părând sever și hotărât, Vladimir Putin a ținut o alocuție de cinci minute la televiziunea de stat și a făcut apel la unitate.

„Ceea ce ne confruntăm este tocmai o trădare”, a spus el națiunii. Fără a-și numi fostul aliat, el a spus că cei din spatele revoltei militare au trădat Rusia și vor răspunde pentru asta.

Prigojin a negat rapid că și-a trădat țara, iar apoi a criticat președintele drept „profund greșit”.

Până în acest moment, nu și-a vizat niciodată în mod direct furia asupra domnului Putin. Dar referințele sale sarcastice la „bunicul fericit” au fost considerate pe scară largă ca critici indirecte. Luna trecută, el a întrebat cum ar putea câștiga Rusia dacă s-ar dovedi că „acest bunic este un prost complet”.

Coloane de vehicule blindate Wagner au fost văzute curând îndreptându-se pe autostradă prin regiunea Voronezh și, de asemenea, mai spre nord, în Lipetsk. Un depozit de combustibil a fost incendiat în urma unui atac aerian în Voronej, deși nu era clar de ce.

O provocare la adresa lui Putin?
Prigojin a fost ferm că nu contestă războiul Rusiei în Ucraina, ci doar „clovnii” responsabili de el. El a susținut, de asemenea, că nu contestă conducerea președintelui, deși a amenințat că se va îndrepta spre Moscova dacă cerințele sale militare nu sunt îndeplinite. Timp de câteva ore, Vladimir Putin a arătat ca un lider care a pierdut controlul asupra unei situații care se mișcă rapid. Apoi, sâmbătă seara, liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, a venit vestea unui acord. Prigojin ar pleca în Belarus și ar evita acuzațiile penale. Ulterior a fost văzut plecând din Rostov într-o mașină.

Luptătorii lui Wagner aveau să scape de urmărire penală, iar cei care voiau ar putea semna contracte cu ministerul apărării.

 

Unde îl lasă pe Putin?
Pe față, el pare slăbit, depășit de Prigozhin și președintele unei țări în care haosul a domnit o zi întreagă. Și să te bazezi pe liderul Belarusului pentru a salva situația pare ciudat. Rusia a fost cea care l-a susținut pe domnul Lukașenko atunci când protestatarii i-au blocat țara în 2020, după alegeri considerate în general manipulate.

Președinția ucraineană a spus că a fost lăsat umilit. Dar există și o altă viziune, că rușii au văzut acum alternativa la președinția lui Putin și timp de câteva ore a părut anarhie.

Armata a găsit și o modalitate de a aduce sub controlul său o forță potențial combustibilă de 25.000 de mercenari. Încă trebuie să se împlinească, dar liderul lor turbulent, Yevgeny Prigozhin, este în afara imaginii.

Distribuie articolul: