Când vine vorba despre sănătatea aparatului reproducător este firească dorința de a avea cât mai multe informații și răspunsuri la întrebările care ne frământă. Și corect este ca aceste informații să fie obținute de la un profesionist, de la un medic ginecolog în acest caz.

Experiențele altor femei nu pot fi întotdeauna relevante, pentru că fiecare organism este diferit și are particularitățile sale. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne dezvăluie care sunt cel mai des întâlnite întrebări pe care le primește de la pacientele sale, dar și răspunsurile la ele.

„Niciodată, niciun răspuns oferit pe altă cale decât în cadrul unei consultații, în cabinetul medicului, nu va putea ține locul acesteia. Răspunsurile pot fi eventual orientative, pur informative”, a subliniat dr. Andreas Vythoulkas. Iată-le pe cele care îi sunt cel mai frecvent adresate:

Tratamentele hormonale care se fac pentru a rămâne însărcinată sunt periculoase?

Ca în orice tratament, şi în cazul celor pentru infertilitate pot exista reacţii adverse, de exemplu sindromul de hiperstimulare ovariană sau riscul de sarcină multiplă.

Sexul pe perioada sarcinii este riscant?

Atâta timp cât nu exista vreo complicație medicală precum placenta previa, incompetența cervicală sau sângerare vaginală inexplicabilă, nu se poate vorbi despre riscuri.

Ce este histerosalpingografia?

Este o analiză invazivă, dar foarte eficientă pentru măsurarea permeabilității trompelor uterine. Se realizează prin injectarea unei substanţe de contrast, până în uter. Dacă substanţa trece prin trompe, acestea sunt permeabile şi nu pun probleme. În caz contrar, se poate încerca desfundarea lor chiar în timpul procedurii, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Tratamentul care se va aplica pentru trompele uterine depinde foarte mult de starea acestora, ajungându-se uneori până la îndepărtarea lor.

Care sunt semnele travaliului?

Cele mai importante semne sunt contracţiile (dureri de spate, pelvine, în josul coapselor), ruperea membranelor sacului amniotic și pierderea dopului gelatinos. Când apare unul sau mai multe dintre semnele menţionate va trebui contactat imediat medicul care monitorizează sarcina.

Secrețiile vaginale sunt normale?

Depinde de culoarea lor. O secreție vaginală albicioasă sau transparentă este normală. Una gălbuie, însă, este cauzată de bacterii sau ciuperci și poate fi simptomul unei infecții.

Ce simptome are endometrioza?

Mai întâi vorbim despre dureri: foarte mari în primele zile de menstruație și prezente în timpul actului sexual. În afara durerilor mai sunt prezente sângerări mai puternice pe parcursul menstruației, menstre prelungite, balonare permanentă, crampe abdominale, tulburari de urinare în timpul ciclului menstrual. Atenție! Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilității.

Cum se tratează chisturile ovariene?

Tratamentul depinde de vârsta femeii, de mărimea și aspectul chistului și de simptome. Cele mai multe dintre chisturile femeilor aflate la vârsta fertilă sunt inofensive și dispar în timp. În cazul unui chist funcțional mare, se poate prescrie tratament cu anticoncepționale. În functie de dimensiunile chistului și de simptomatologia care îl însoțește, se poate recomanda înlăturarea fie prin laparoscopie, fie prin laparotomie.

Sursa

Distribuie articolul: