Cetățenii vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion neutilizate de la companiile aeriene care au intrat în faliment. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința plenară din 29 februarie.

Proiectul propune adăugarea unui nou punct în Legea insolvabilității, conform căruia pasagerii care au achiziționat bilete de avion vor fi printre primii care vor fi rambursați în cazul în care compania se confruntă cu insolvența.

Până în prezent, peste 28.000 de cetățeni nu au primit înapoi banii pentru biletele achiziționate de la compania „Air Moldova”, totalizând aproximativ 75.000 de bilete în valoare de aproximativ nouă milioane de euro.

De asemenea, este menționat că „Air Moldova” are datorii de zeci de milioane de lei către un om de afaceri din Federația Rusă, asociat cu Ilan Șor și cu banca în care cetățeanul rus deținea acțiuni. Aceste sume împrumutate sunt incluse în lista de creanțe pregătită de „Air Moldova” în timpul procedurii accelerate de restructurare a companiei. Detaliile privind datoriile operatorului aerian către asociatul lui Șor din Moscova au fost dezvăluite de Cutia Neagră PLUS, care a obținut lista creditorilor „Air Moldova”.

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 43 din Legea insolvabilității a fost aprobat în prima lectură cu votul a 67 de deputați și urmează să fie examinat de Parlament în a doua lectură.

Distribuie articolul: