În Republica Moldova, a izbucnit un scandal pe piața gazelor, cu acuzații reciproce între compania SRL „Rotalin Gaz Trading” și Guvernul moldovean, precum și Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Iată relatarea completă:

Compania SRL „Rotalin Gaz Trading” a anunțat că a fost forțată să părăsească piața de furnizare cu gaze naturale din Republica Moldova, după 20 de ani de activitate diligentă în serviciul consumatorilor. Compania a susținut că acest lucru s-a întâmplat din cauza deciziei Guvernului și a ANRE. De-a lungul timpului, Rotalin a investit sume semnificative, estimând la zeci de milioane de euro, pentru a dezvolta infrastructura de conducte și a furniza gaze naturale în regiunile mai puțin dezvoltate ale Republicii Moldova. Aceasta a deservit aproape 21 de mii de gospodării și entități în timpul activității sale și s-a afirmat ca principal furnizor independent de gaze în Republica Moldova, devenind singurul concurent real pentru Moldovagaz SA, care este compania afiliată Gazprom în Republica Moldova. Rotalin a susținut că a fost supusă discriminării și unui tratament nedrept de-a lungul anilor, ceea ce a dus la pierderi semnificative și investiții nerecuperate. Compania a inițiat un proces de arbitraj împotriva Guvernului Republicii Moldova în 2021 la Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în urma acestor probleme. Cu toate acestea, Rotalin a sperat că un dialog constructiv era posibil și că guvernul doamnei Sandu ar fi respectat obligațiile legale privind liberalizarea pieței și tratamentul echitabil al tuturor companiilor implicate.

În februarie a aceluiași an, Rotalin a devenit prima companie privată europeană care a importat gaze din afara Federației Ruse în Republica Moldova și a început să concureze cu Moldovagaz pe piața nereglementată. În răspuns, ANRE și Guvernul au luat măsuri extraordinare, cum ar fi impunerea unei taxe de ieșire pentru clienții care doreau să schimbe furnizorul de gaze naturale și impunerea unui preț de furnizare a gazelor pentru consumatorii finali ai Rotalin, cu 35% mai mic decât cel al Moldovagaz, mult sub prețul de piață pentru gaze naturale. Aceste măsuri au pus în pericol viabilitatea companiei Rotalin. Compania a subliniat că nu ar putea să se conformeze noilor prețuri reglementate fără a-și pune în pericol rețeaua de distribuție și chiar existența ca o companie viabilă.

Rotalin a continuat să furnizeze gaze în luna septembrie, în ciuda unor pierderi semnificative, în semn de angajament față de clienții săi. Compania a fost dispusă să furnizeze gaze la prețuri nereglementate (de piață), ceea ce ar fi putut face mai eficient decât Moldovagaz. Cu toate acestea, suspendarea licenței de furnizare și transferul clienților către furnizorul de ultimă opțiune a împiedicat atât Rotalin, cât și clienții săi să beneficieze de această opțiune. ANRE nu a permis Rotalin să furnizeze gaze la prețuri nereglementate, iar Energocom a refuzat să vândă gaze către Rotalin în condiții care ar fi permis respectarea acestei obligații.

Compania Rotalin nu este singura afectată de măsurile Guvernului și ANRE. Din cele 11 companii de gaze forțate de ANRE să furnizeze gaze la tarife reglementate, peste jumătate au pierdut licența de furnizare din 2019, inclusiv “BELVILCOM”, “BV Group Company”, “DARNIC-GAZ”, “PROALFA-SERVICE”, “PIELART SERVICE”, “NORD-UNIONGAZ”, “DOBOS” și “CANTGAZ”. În sectorul electricității, compania spaniolă Gas Union Fenosa a părăsit Moldova în urma unui proces de arbitraj împotriva Guvernului privind tarifele incorecte pentru electricitate impuse de ANRE.

ANRE a emis o reacție oficială la acuzațiile aduse de Rotalin Gaz Trading, precizând că au redus prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către Rotalin în conformitate cu metodologiile tarifare. ANRE a susținut că Rotalin a părăsit piața reglementată fără a restitui consumatorilor excedentul financiar pe care l-a obținut în 2023. Compania a declarat unilateral că nu poate îndeplini obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale și a solicitat retragerea acesteia începând cu data de 1 octombrie 2023, dar a manifestat intenția de a furniza gaze la prețuri nereglementate. ANRE a obligat Rotalin să continue furnizarea gazelor, dar compania a refuzat să respecte aceste prescripții. Ca urmare, ANRE a suspendat licența de furnizare a Rotalin Gaz Trading pentru o perioadă de 3 luni și a impus furnizarea de ultimă opțiune pentru consumatori prin intermediul Moldovagaz.

Acesta este contextul complex al disputelor în domeniul furnizării de gaze naturale din Republica Moldova, cu ambele părți susținând argumentele lor și acuzându-se reciproc

Distribuie articolul: