Femei este o carte extrem de controversată, un soi de Kamasutra contemporană, plină de limbaj licențios și un fel de „realitate dură” a unei anumite pătru sociale. Sex, curve, băutură, înjurături și multe – multe femei. Femei, cu siguranță, nu e o carte pentru oricine.

Deschizi cartea și dai de un  realism crud și greu de acceptat. „Femei” este o carte cu un limbaj destul de licențios și obscen. Protagonistul romanului, Henri Chinaski (alter ego al autorului), este un scriitor alcoolic, în vârstă de 50 de ani, mare amator de femei. Un ratat, alcoolic și un dependent de sex. Acesta este un fost funcționar poștal transformat acum în scriitor. Deși are un oarecare succes literar, Chiansky preferă să trăiască în mizerie și-și irosește toți banii la cursele de cai. Dar va spune singur, pe șleau, cine este:

Nu sunt o persoană care se pricepe la toate. Sunt un orășean stupid. Sunt mai mult sau mai puțin un căcat ratat, plin de stropi, care n-are absolut nimic de oferit.

Pentru autor (implicit și pentru protagonist) femeile sunt niște făpturi curioase, dar în mare parte le consideră curve. Le ademenește ușor și fac sex. Cartea prezintă, așadar, defilarea mai multor femei, mult mai tinere, prin viața lui Henri Chinaski. Fiecare dintre ele are propriile probleme, vicii și demoni lăuntrici.

Stilul scriitoricesc este brutal și e destul de vulgar. Totuși, dacă privim mai în profunzime, „Femei” descrie singurătatea, nevoia de tandrețe și compasiune a autorului, care cheamă chiar la milă, mai ales spre finalul lecturii.

Distribuie articolul: