Decizia de a lua un animal de companie îți poate schimba, uneori radical, întreg programul zilnică. Dar dacă te-ai hotărât să îți alegi un prieten ce oferă dragoste și atașament necondiționat, atunci ar trebui să revizuiești aceste aspecte importante.

Deci, amână puțin vizita la adăpostul de animale sau la clubul patrupezilor de rasă și răspunde-ți sincer la umătoarele întrebări:

  1. Ești gata să primești un nou membru de familie pentru următorii 15 – 20 ani? Înainte cu ceva ani, câinii și pisicile trăiau mai puțin, e adevărat. Dar asta se datora faptului că nu se punea atâta importanță pe hrana și întreținerea de calitate a lor. Astăzi, o pisică sau un câine are o speranță la viață crescută, ajungând să aibă și câte 18 – 20 ani. Acest lucru este îmbucurător, dar trebuie să conștientizezi că vei avea un membru al familiei în plus, pentru toți acești ani. Respectiv, să îți asumi că va trebui să faci față situațiilor în care te vei muta cu traiul, te vei căsători sau va apărea un copil mic. Ești pregătit/ă?
  2. Ești gata să-ți asumi întreținerea costisitoare lunară? Cine crede că un patruped nu cere multă cheltuială pentru întreținere, este rugat să facă o vizită la un magazin zoo sau să vadă online prețurile la: hrana de calitate (un animal trebuie hrănit cu mâncare calitativă, nu cu pâine uscată și resturi de la masa ta), accesorii precum lesă, botniță, wc, farfurii pentru mâncare și apă, covorașe, jucării, obiecte de ascuțit ghearele, coș de dormit etc. Toate acestea costă în mediu 600 – 1000 lei lunar și poate chiar mai mult. Ah da, nu uităm de serviciile clinicilor veterinare: vaccinarea obligatorie, castrarea sau sterilizarea, analize etc. Bate la buzunar.
  3. Ești ok din punct de vedere al sănătății tu, și ceilalți membri ai familiei pentru a ține în casă un animăluț? Zeci, sute de câini și pisici odată adoptate ajung înapoi la adăpost, sau chiar în stradă, fiindcă brusc se descoperă că stăpânii au alergii respiratorii sau cutanate la animalele de companie. Aici se includ și persoanele care, din punct de vedere fizic, nu fac față plimbărilor lungi și energie de care au nevoie câinii. Noi zicem să verifici aceste aspecte. Este dureros și neplăcut, mai ales dacă ai un copil care s-a atașat de prietenul pufos, să renunți la animal din cauza că nu îți mai permite sănătatea să îl ții.
  4. Știi că animalul de companie este deseori nepotrivit pentru familiile cu copii mici? Cu toate că ne place să ne jucăm cu ei și să petrecem timpul distractiv, animalele de companie nu sunt jucăriile noastre și nici ale copiilor noștri. Foarte multe familii anume din considerentul că cei mici își doresc animăluț merg la adopție sau la procurarea unui cățel sau unei pisici. Dar deseori copiii mici sunt mult prea energici pentru animalele de companie. Chiar dacă intențiile sunt bune, fugăritul și joaca în exces îi pot dăuna animalului. Nu mai are sens să menționăm despre copiii care lovesc sau chinuie animalele, e de la sine înțeles că e inadmisibil.
  5. Dispui de suficient timp liber? Ok, dacă ai o pisică, nu e nevoie de cine știe ce efort. Schimbatul wc-ului, hrănitul, îngrijirea blănii și alte proceduri îți răpesc maximum o oră pe zi. Gluma se îngroașă puțin când e vorba de un câine care trebuie plimbat de două ori pe zi câte o oră- două, iar cu totul complicat devine când alegi o rasă de câine care necesită dresaj permanent. De regulă, este vorba de câinii mari, care au surplus de energie și necesită stimulare fizică și intelectuală. Cu un doberman, de exemplu, vei petrece la plimbare în jur de 4 ore zilnic, plus vei merge regulat la platforma de dresaj cu chinologul. Dispui de suficient timp?
  6. Ai destulă răbdare? Nu este un secret că animalele deseori lasă surprize neplăcute gen seturi mobilier distruse, încălțăminte roasă, mici băltoace prin casă sau furtul de pe masa ta – ce se va întâmpla cu pisicul care dă jos televizorul sau zgârie copilul? Dar câinele care va rupe tapetele, ce va păți? Este absolut necesar să înțelegi că, mai devreme sau mai târziu, te vei confrunta cu aceste momente. Ești gata să abordezi problema cu răbdare și consecvență în educația animalului? Dacă nu, mai bine ar fi să renunți la idee și să eviți chinul atât pentru tine, cât și pentru animal.
  7. Mergi des în călătorii? În cazul în care călătorești des și nu poți lua animalul cu tine, ai o persoană care s-ar putea ocupa de el cât timp ești plecat/ă? Sau ești gata să achiți pentru un hotel pentru animale o sumă destul de frumușică? Sau poate ai de gând să mergi cu animalul peste tot?
  8. Locuința ta este potrivită pentru un animal de companie? Un apartament micuț este mai mult decât ok pentru un cățel de talie mică sau pentru un pisoi, dar un ciobănesc german într-un apartament mic e o catastrofă. Iar dacă ai casă la sol e minunat pentru câini, dar devine periculos pentru pisicile care nu sunt deprinse cu mediul de afară. Ai grijă să îi poți oferi condiții de trai, astfel încât să nu vă deranjați reciproc.
  9. Ultima întrebare: ești gata să primești afecțiune, dragoste, recunoștință și drăgălășenie pentru tot restul vieții? Dacă da, și dacă ai chibzuit bine la alegerea ce urmează s-o faci, mergi repede și caută-ți tovarășul ideal de viață. Și să ții minte, animalele sunt acei prieteni care nu trădează niciodată și ar fi bine să îi răsplătim cu aceeași monedă.

Distribuie articolul: