Știai că anual în Republica Moldova se nasc circa 50 de copii cu sindromul Down? Interviu cu mama unuia dintre ei (Video)
Ludmila Adamciuc: „Ai născut un copil cu Sindromul Down? Felicitări! Nașterea lui trebuie celebrată ca oricare altă naștere. În primul rând trebuie să înțelegeți că nu e vina nimănui că aveți un copil cu Sindrom, deoarece el este printre cele mai des întâlnite defecte cromozomiale. Nu ești tu prima mamă din întreaga lume și nu ești ultima!

Este natural ca primul impuls să te întrebi: „De ce eu? De ce mie? Cine si unde a greșit? De ce in viață nu-mi merge?” Dar aceste întrebări PARALIZEAZĂ. Este normal să fii tristă, deprimată, furiosă și să-ți fie frică.

Și vei plânge, precis vei plânge, mult și cu cuvinte. Deschizi ochii și să te întrebi: „Acum…..Încotro?”

  1. Te calmezi și înțelegi că nu ești tu prima mamă din tot universul care are un copil cu Sindrom.
  2. Dacă ai nevoie mergi la un psiholog. Eu nu o dată mă gândeam că acest copil mi-a stricat viața și acum mă simt vinovată de aceste gânduri.
  3. Găsește neapărat un pediatru care a mai lucrat cu cazuri similare.
  4. Nu ezita, nu tărăgana – mergi la centre specializate ca să facă o testare copilului și să începi terapiile.
  5. Fii pregătit să auzi și să vezi că copilul tău se dezvoltă cu întârziere.

Ai un drum diferit de al altor părinți, nu poți ști dacă-i mai greu sau mai ușor, dar la sigur e la fel de valoros!

Ar fi tare frumos ca părinții să înțeleagă cât mai rapid că fericirea nu se măsoară în cromozomi, iar copii cu Trisomia 21 au aceeași șansă la fericire ca oricine altcineva”, spune Ludmila Adamciuc, mămica lui Beatrice.

Ludmila Adamciuc și micuța Beatrice