Într-o epocă în care sexualitatea este mai prezentă ca oricând, şi-a făcut apariţia şi o nouă orientare, asexualitatea. Adepţii acesteia iubesc, se căsătoresc, dar nu întreţin relaţii intime. Femeile sunt mai afectate de asexualitate, arată studiile.

Din 2001 se vorbeşte despre asexualitate ca o orientare sexuală. Tot mai mulţi oameni din lume sunt asexuali. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că 1% din persoane manifestă o dorinţă sexuală extrem de scăzută.Diferită de celibat, asexualitatea este considerată de unii o tulburare. „Instinctul de reproducere  este un impuls natural, necesar organismului. Este o însuşire care corespunde trebuinţelor biologice ale individului. Asexualitatea este o tulburare a instinctului sexual, o tulburare cantitativă care conduce la scăderea, pierderea sau absenţa dorinţei sexuale”, a declarat psihoterapeutul Keren Rosner pentru adevarul.ro. În categoria acestui grup de persoane s-ar diferenţia mai multe tipologii.

Astfel, există asexuali aromantici şi romantici.

Asexualii aromantici nu simt niciun fel de atracţie romantică, ceea ce face ca în multe cazuri să nu-şi dorească să fie atinşi şi cu atât mai puţin au nevoie de intimitate fizică. Asexualii romantici nu simt nici ei vreun fel de atracţie sexuală, dar sunt dornici să trăiască experienţe romantice. Aşadar, ei se vor uita la diferite persoane chiar dacă nu se simt atraşi din punct de vedere intim, dar este posibil să-şi dorească să fie mai aproape de ele, să afle mai multe detalii, să comunice.

Numărul femeilor asexuale este mult mai mare decât al bărbaţilor.

Studiile arată că 19% din femeile singure, care nu au fost niciodată căsătorite, sunt încadrate în această categorie. Asexualitatea este mult mai răspândită decât lesbianismul, situaţie inversă faţă de ceea ce se întâmplă la bărbaţi, unde din rândul celor care nu simt nicio atracţie sexuală faţă de sexul opus 80% sunt homosexuali şi 20% asexuali, adică doar 1% din totalul bărbaţilor fiind asexuali.

Specialiştii au explicat şi că posibilele cauze ale asexualităţii sunt predispoziţia genetică, dezechilibrul hormonal sau experienţele suferite în copilărie, iar accentuarea comportamentului are loc şi pentru că asexualii nu au încredere în propria persoană. Studiile arată că 33,57% din ei au această problemă.

Distribuie articolul: