Potrivit libertatea.ro, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat joi că norul de fum din zona Cernobîl, apărut în urma unui incendiu forestier de amploare în regiunea Kiev, se va deplasa către sudul și sud-vestul Ucrainei, mai exact spre zona Odesa și nordul Mării Negre. În noaptea aceasta însă, vântul își schimbă direcția și va conduce norul spre estul Ucrainei, estimează meteorologii.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odesa și nordul Mării Negre”, a transmis ANM, prin intermediul unei postări pe Facebook. Conform meteorologilor, vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40-45 de kilometri pe oră. Specialiștii ANM mai spun că, începând din noaptea de joi spre vineri (19-20 mai), circulația aerului „se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei”. 

„În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19-21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, menționează ANM.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina a anunțat miercuri că un puternic incendiu de pădure a izbucnit în districtul Vîșhorod din regiunea Kiev, afectând o suprafață de 45 de hectare, potrivit agenției ucrainene Unian. Bohdan Daniliuk, șef adjunct al Direcției principale a Serviciului de Stat de Urgență al Regiunii Kiev, a identificat două posibile cauze ale incendiului.

„Primul motiv posibil este că în timpul ocupării temporare a anumitor zone, trupele ruse au instalat o mulțime de mine și rachete. Sunt multe animale din zona de excludere, care pot declanșa rachetele, ceea ce face ca resturile din pădure să ia foc. Vremea a fost caldă și uscată mult timp, la fel și rafale de vânt, iar focul s-a extins foarte repede”, a afirmat reprezentantul SES.

Sursa: libertatea.ro 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: