Nu există indicații privind reducerea tarifelor la gaze naturale, cel puțin până la 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, moldovenii pot sta liniștiți, deoarece nu vor avea parte de creșteri de prețuri. Această asigurare provine de la Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al SA “Moldovagaz”, care a oferit explicații suplimentare în emisiunea “Puterea A Patra”, în ediția de marți seara, 26 septembrie.

“Dacă există un preț (comunicat de Energocom) care se încadrează în limitele pentru o posibilă reducere a tarifului… dar nu avem aceste condiții. Există o diferență între ceea ce se declară, prețul la care Energocom cumpără gazele naturale și factura pe care ne-o livrează. Factura diferă semnificativ. Media vorbește despre 430-450 de dolari, dar factura este mult mai mare. Nu vă pot oferi cifra exactă, dar depășește 600 de dolari pentru trimestrul al patrulea. Pentru a discuta despre o reducere, prețul de la care începe reducerea este de 550 de dolari”, a explicat Vadim Ceban, adăugând că un tarif de 13-14 lei pentru luna octombrie, despre care se vorbește, este “nerealist”.

În Grecia se cumpără la 430 de dolari, dar transportul, stocarea, injectarea, extragerea și livrarea la graniță, acasă, au costurile lor. Nu ne ajută să ajungem la un tarif de 13-14 lei. Să nu uităm despre gazele naturale scumpe pe care le mai avem în stoc. Nu cunosc volumul exact; Energocom poate răspunde la asta, dar este vorba despre gazul cumpărat la 900, 1000 de dolari”, a continuat el.

În prezent, SA Moldovagaz are două contracte valabile, unul cu Gazprom și altul cu Energocom. Vadim Ceban nu exclude posibilitatea ca gazul să devină mai ieftin în baza contractului cu Gazprom pentru primul trimestru al anului viitor, deoarece formula se schimbă. De asemenea, a dezvăluit că își dorește tarife mai mici care să reflecte piața internațională, chiar dacă trendul este în creștere.

În plus, conform lui, achiziționarea gazului la un preț ridicat de la Gazprom a fost “o decizie bună” pentru a trece de perioada rece a anului, având ca scop “securitatea energetică”.

“Cel puțin până în decembrie, tariful va fi de 18 lei? Este posibil să fie un alt tarif începând cu 1 ianuarie. Conform prognozei noastre, abaterile de la tarif vor fi minime, dacă există. 15 lei? Nu vreau să furnizez un număr specific. Pot spune cu fermitate că nu vor exista majorări de tarife. Avem contracte, iar volumele sunt specificate. Sperăm la un moment important: centralele electrice vor funcționa exclusiv pe gaz natural, ceea ce va crește consumul. În plus, abaterile de la tarif vor fi recuperate mai rapid”, a încheiat Vadim Ceban.