În unele cazuri va fi oferită obținerea unui permis de ședere temporară, în special pentru cei care au apărat deținuții politici ucraineni, ori au ajutat în alt mod Ucraina, relatează presa din Ucraina. După eliberarea Crimeei, toți rușii care au venit acolo în timpul ocupației trebuie să se întoarcă în Rusia, sau să fie expulzați.

Tamila Tasheva, reprezentant adjunct al președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea, a raportat acest lucru la briefing. Ea a reamintit că, în numele președintelui, se lucrează la mai multe documente importante privind viitorul Crimeei după ocupare.

„Ați auzit deja despre primul dintre ele – este o strategie de reconstrucție a Crimeei după eliberare… Acest document definește prioritățile și direcțiile reconstrucției postbelice din consecințele agresiunii armate și ocupației ruse”, a remarcat Tasheva.

În special, strategia are în vedere investiții în dezvoltarea turismului, a infrastructurii rutiere și a integrării Crimeei în rețeaua rutieră europeană, dezvoltarea feroviar de mare viteză, transportul maritim de pasageri, dezvoltarea traficului aerian, posibilitatea de integrare a energiei.

Tasheva a raportat că un grup de lucru corespunzător de 36 de experți a fost format pe baza reprezentanței pentru a dezvolta primii pași ai statului în Crimeea dezocupată.

„Fără îndoială, deciziile care au încălcat drepturile și interesele legitime ale cetățenilor sau interesele Ucrainei vor fi revizuite”, a explicat ea.

Oficialul a mai menționat că există o problemă cu înregistrarea deceselor și a nașterilor, deoarece în timpul ocupației, în Crimeea s-au născut aproximativ 200.000 de copii, dintre care doar aproximativ 11% sunt înscriși în registrele ucrainene și peste 300.000 rezidenți decedați din Crimeea – mai puțin de 2%.

Ea a remarcat că fiecare locuitor din Crimeea, care a fost lipsit ilegal de drepturi de proprietate de către invadatori, are dreptul de a primi despăgubiri sau restituirea proprietății.

„Subliniem că toți acești ruși care au venit în Crimeea în timpul ocupației trebuie să se întoarcă în Rusia sau vor fi deportați după eliberare ca străini care se află ilegal pe teritoriul Ucrainei. Desigur, vom prevedea obținerea unui permis de ședere în anumite cazuri stabilite prin lege… În special, cei care ne-au protejat prizonierii politici sau au ajutat în alt mod Ucraina să lupte împotriva ocupantului”, a clarificat Tasheva.

Ea a mai spus că acum sunt în curs pregătirile pentru primul summit parlamentar al Platformei Internaționale a Crimeei de la Zagreb, care va avea loc pe 24 octombrie.

La acest summit, potrivit ambasadorului, vor fi prezentați pașii detaliați pe care îi va face Ucraina după deocuparea peninsulei. Tasheva i-a îndemnat pe partenerii Ucrainei să se gândească la investițiile în reconstrucția și dezvoltarea Crimeei mai scrie presa ucraineană.

Distribuie articolul: