Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a venit cu unele precizări referitoare la vaccinul CoronaVac, care ar urma să fie achiziționat de Republica Moldova. Reprezentanții instituției susțin că serul este unui sigur și eficient, în ciuda datelor diferite referitoare la eficiența acestuia, notează Agora.  

„Vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt. Înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus”, au menționat reprezentanții instituției.

Potrivit acestora, datele despre eficiența vaccinului sunt diferite și variază de la 50,4% conform studiilor din Brazilia până la 91,5% potrivit cercetărilor derulate în Turcia. Cu toate acestea, vaccinul previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară.

În comunicat se menționează că vaccinul este aprobat în 20 de țări, fiind vorba de Turcia, Singapore, Malaysia sau Ucraina. Totodată, serul se află în etapa finală de aprobare a Organizației Mondiale a Sănătății.

Instituția a mai precizat că vaccinul este unul de tip tradițional.

„Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar”, se arată în comunicat.

În același timp, serul ar fi fost demonstrat ca fiind sigur și eficient de către experții Organizației Mondiale a Sănătății, acest lucru fiind anunțat pe 07.04.2021, de către Grupul Strategic Consultativ de Experți în privința vaccinării din cadrul OMS.

Reamintim că, membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de compania Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare. Acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns la solicitările adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, printre care și Ucraina. Serul se administrează intramuscular,  în 2 doze,  la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.