Dacă ai simțit vreodată că nu poți face nimic bine, ai putea crede că ești ciudată, dar poate ar fi bine să știi că mulți oameni experimentează aceste trăiri la un moment dat. Într-o lume în care o mare parte din viața noastră este pe internet, este ușor să uităm că versiunea pe care o vedem este cea pe care vor oamenii să o expună.

Majoritatea oamenilor împărtășesc fotografii și povești despre momentele bune din viața lor și nu vorbesc despre situațiile în care au greutăți și se confruntă cu momente dificile.

Există nenumărate motive pentru care ai putea experimenta sentimentul că nimic din ceea ce faci în viață nu este bine. Mai jos sunt cele mai frecvente motive pentru care apare această senzație.

Stres

Este un motiv comun în cultura zilelor noastre, mai ales de la apariția pandemiei și a conflictului armat din regiune. Stresul ne face să ne simțim copleșiți de viața în sine și ne poate afecta capacitatea de a gândi clar. Dacă te simți nervoasă, îngrijorată, anxioasă sau deprimată și nu ai o afecțiune cronică și care să implice aceste sentimente, sunt șanse să fii stresată și ar trebui să găsești metode de a gestiona stresul.

Senzație de copleșire

Când avem multe de făcut, s-ar putea să ne simțim copleșiți. Și când ești copleșită, poate fi destul de dificil să vezi clar, la fel ca atunci când ești stresată. S-ar putea să pară că nu are sens ca o sarcină simplă sau un proiect să pară prea mult, dar este important să înțelegem că atât creierul, cât și sistemele nervoase și emoțiile au traversat perioade dificile în ultimii ani.

Valoarea de sine

A avea o stimă de sine ridicată nu înseamnă că crezi că faci totul bine tot timpul, dar înseamnă că te crezi o persoană capabilă să facă lucrurile corect. Stima de sine scăzută se manifestă în moduri diferite, cum ar fi faptul că nu simți că ai controlul asupra vieții tale, îți este greu să ceri ajutor, îți este frică de eșec și ai o părere destul de proastă despre modul în care știi să gestionezi provocările apărute. Creșterea stimei de sine te poate ajuta să simți din nou că poți face lucrurile bine în viață.

Cum să faci față sentimentului că nu faci niciodată nimic bine

Deși este normal să simți uneori că nu poți face nimic bine, asta nu înseamnă că trebuie să trăiești mereu cu acest sentiment. Există o mulțime de acțiuni pe care le poți întreprinde și care pot ajuta la înăbușirea acestui sentiment și îți pot da o perspectivă pozitivă asupra vieții.

Acceptă-ți sentimentele

Să fugi de probleme nu le va face să dispară, în schimb, nu îți va permite să le traversezi. Uneori, tot ce trebuie să faci pentru a depăși un sentiment este să nu mai încerci să i te împotrivești. Când simți că nu poți face nimic bine, ia-ți o clipă și simte asta. Odată ce te simți puțin mai calm, încearcă să aprofundezi de unde vine sentimentul. Acest lucru te ajută să realizezi dacă există o problemă mai mare de care trebuie să te ocupi.

Ieși la o plimbare

Nu numai că mersul pe jos reduce stresul și îți îmbunătățește sănătatea, dar o schimbare a mediului te poate ajuta și să ieși din spațiul minții tale. Mersul la plimbare este o modalitate excelentă de a-ți curăța capul de gândurile negative. Pe măsură ce mergi, lasă-ți gândurile să se îndepărteze de ideea că nu poți face nimic bine.

Când ajungi acasă, s-ar putea să te simți puțin mai bine. Vorbește cu cineva. Să vorbești cu alții și să ai legături sociale este vital pentru starea de fericire.

Ai grijă de tine

Îngrijirea de sine este un excelent eliberator al stresului și, de asemenea, te ajută să te simți mai bine cu tine. Să ai grijă de tine presupune orice faci pentru tine și care te face să te simți bine. Poate fi fizic, cum ar fi să faci o baie, sau emoțional, cum ar fi să te întinzi în pat și să asculți muzică relaxantă.

Fă o faptă bună

Știința a dovedit că faptele caritabile făcute pentru ceilalți ne ajută să ne simțim mai bine noi înșine.  Actele de bunătate față de ceilalți ne ajută la bunăstarea emoțională și, atunci când te simți mai bine din punct de vedere emoțional, sunt șanse să-ți dai seama că faci o mulțime de lucruri bune în viață.

Ia o pauză

Luarea unei pauze reduce stresul, ne face mai productivi în general și ne limpezește mintea. Se întâmplă să simți că nu poți face nimic bine, dar nu e nevoie să te blochezi în acel sentiment.

Cu instrumentele de mai sus, ai puterea de a schimba această mentalitate. Încearcă una dintre acțiunile sugerate, astfel încât să-ți dai seama curând că, de fapt, faci multe lucruri bune în viață.

 

Distribuie articolul: