Căderea părului şi rărirea podoabei capilare este o afecţiune destul de frecventă în rândul femeilor. Acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de motive, de la o anumită deficienţă vitaminică până la o problemă de sănătate mai gravă. Când este cazul să ne îngrijorăm și ce tratamente există în prezent pentru a trata alopecia, aflăm de la medicul triholog, Nadejda Culinici.

„Consultarea medicului triholog este necesară dacă ați observat în ultima perioadă probleme precum: căderea abundentă a părului, fragilitatea firelor sau reducerea densității. O altă cauză importantă, frecvent ignorată de pacienți este mătreața. În special, dacă este însoțită de mâncărimi puternice, iar dacă ați schimbat câteva tipuri de șampon dar fără efect, seboreea trebuie tratată neapărat”, a spus medicul triholog.

eva.ro

Căderea părului este unul dintre modurile în care corpul nostru își menține echilibrul, unele fire de păr cad pentru a face loc altora. Cauzele pot varia de la cele ereditare, medicale, sau din cauza folosirii pe termen îndelungat a produselor de styling.

„Mai mulți factori sunt responsabili de căderea părului, cel mai important dintre ei fiind istoricul familial transmis ereditar numit chelia sau calviția. Modificările hormonale sunt frecvent atribuite pierderii temporare sau permanente a părului, sarcinii, menopauzei sau bolilor de glandă tiroidă. Prezența unor afecțiuni precum alopecia sau infecția cu fungi (tinea capitis) determină căderea părului zonal, doar în anumite părți ale scalpului. Administrarea unor medicamente precum în terapia cancerului sau în bolile de inimă sau extensiile de păr utilizate timp îndelungat pot provoca alopecia de tracțiune. Alt factor foarte important și frecvent întâlnit este stresul emoțional sau mai nou este și un semn post Covid întâlnit la peste 80% din cei trecuți prin boală”, a mai adăugat Nadejda Culinici.

doc.ro

Pierderea firelor are deseori un impact puternic asupra calității vieții. Despre căderea părului în perioada nașterii, medicul triholog susține că este un proces normal, ca urmare a ciclului de creștere a foliculului pilos.

„În sarcină părul se află în faza de creștere, iar după o parte din fire intră în altă fază- cea de stagnare și oferă impresia căderii abundente. Cu cât părul a crescut mai mult în perioada sarcinii, cu atât va cădea mai mult după naștere. Dar majoritatea femeilor, se vor întoarce la ritmul normal de creștere la aproximativ 6-12 luni după naștere.

Important este de a efectua consultația medicului triholog și diagnosticul computerizat pentru a depista cauzele căderii părului și respectiv a începe tratamentul necesar. Din metodele adjuvante este recomandat evitarea strângerii părului în coadă, minimalizarea utilizării foehnului, utilizarea locală a produselor bogate în biotină și siliciu, dieta bogată în legume și fructe”, menționează medicul triholog.

Îngrășarea rapidă a părului, provocată de excesul acumulării sebumului este o altă problemă des întâlnită.

„Producția de grăsime (sebum) este controlată de hormoni, respectiv în cazul anumitor modificări putem observa îngrășarea părului mai rapidă. Este necesară utilizarea unui șampon special, soluții ușoare ce nu încarcă în exces podoaba capilară și evitarea atingerii părului pe parcursul zilei”, subliniază Nadejda Culinici.

csid.ro

Dermatita seboreică poate fi recunoscută printr-o serie de simptome precum: piele grasă, scuame, mâncărime și senzație de disconfort. O vizită la medicul specialist este necesară pentru a preveni eventualele consecințe negative.

„Cauza exactă a apariției dermatitei seboreice nu se cunoaște la moment, dar sunt anumiți factori predispozanți, precum stresul, reacția anormală a sistemului imunitar față de propriile bacterii. Examenul clinic al pacientului este esențial pentru a oferi recomandări de îngrijire zilnică în menținerea fazei de remisie îndelungată”, a mai adăugat medicul triholog.

Pentru a trata problemele legate de căderea părului, dar și menținerea sănătății pielii scalpului, există o serie de proceduri. Acestea au ca scop accelerarea circulației sanguine la nivelul scalpului, refac structura, stimulează creșterea firelor și normalizează producerea de sebum.

„Mezoterapia care presupune microinjectarea substanțelor active în regiunea scalpului, precum grupul vitaminelor, aminoacizi, peptide, acid hialuronic și alternarea injectărilor prin plasmolifting – tratament cu plasmă autologă îmbogățită cu trombocite (PRP), la fel se recomandă”, menționează Nadejda Culinici.