Matrice din șase puncte, ce formează 64 de combinații: litere, cifre și semne de punctuație. Aceasta ar fi cea mai scurtă descriere a alfabetului în relief, cunoscut sub numele de „sistemul Braille”. De aproape două secole, acest limbaj tactil oferă posibilitatea persoanelor cu dizabilități de vedere să comunice și să se informeze eficient. Alfabetul poate fi folosit în limbajul matematic, este universal pentru toate limbile, iar copii îl învață mai repede decât maturii, menționează AGORA.md. Iată cum este aplicat sistemul în R. Moldova.

„Fiecare matrice este delimitată și conține o literă. Citim de la stânga la dreapta și scriem de la dreapta la stânga. De ce astfel? Deoarece atunci când se întoarce coala de hârtie obținem un relief „în oglindă””, explică profesoara în sistemul Braille, Gabriela Darii, care ne-a dezvăluit câteva curiozități despre alfabet.

Poate fi folosită fila pe care scrii și pe partea verso?

Există instrument pentru punctare cu două rânduri, pe care poți scrie pe două părți. Rândurile de matrice sunt situate unul mai jos decât celălalt. Astfel, acestea nu se suprapun și este posibil scrisul pe două părți ale filei.

Câte semne conține alfabetul Braille și în câte limbi poate fi scris?

Sistemul are 64 de combinații. Acestea includ litere, cifre și semne de punctuație. Este universal, cu mici diferențe, pentru anumite litere din alfabetul limbii ruse sau engleză. Spre exemplu, й sau y în română. Amplasarea este aceeași, dar sensul este diferit.

Cum este folosit sistemul în limbajul matematic?

Există un semn aparte – matematic. Acesta indică că urmează cifre. Dacă scrii un număr, este nevoie să indici întâi semnul matematic.

În Chișinău există un singur centru pentru nevăzători, unde literatura universală și de specialitate se traduce în sistemul Braille. Cărțile se tipăresc manual sau sunt imprimate datorită unui program adaptat pentru calculator.

Le este mai greu adulților să învețe alfabetul Braille?

„Persoana matură se adaptează mai greu la orice, nu doar în studiul Braille. Evident că perioada de adaptare este diferită pentru fiecare, dar cu siguranță este dificilă. Copilului îi este mai ușor să învețe, pentru că simțul tactil este mai dezvoltat, simte mai bine punctele, care sunt foarte mici pentru degetele maturilor”, spune Gabriela Darii.

„În copilărie mi-a fost ușor. Cum au învățat toți alfabetul plat, așa și eu am învățat alfabetul Braille. Mama l-a învățat ca să mă poată învăța pe mine. Primii doi ani am învățat la școala din Chișinău, apoi am plecat la Bălți Diriginta a învățat-o pe mama și pe mine apoi, primii doi ani, pregăteam tema pentru acasă cu mama”, explică Ecaterina Begu, utilizatoare a alfabetului și corectoare de cărți Braille.

Cât de mult este folosit sistemul Braille în R. Moldova?

„În țara noastră, acest lucru…nicicum nu este dezvoltat. Cărți nu se tipăresc nicăieri. Aceleași Abecedare. Profesorii sunt nevoiți să facă singuri materialele pentru copii. Faptul că persoana nu vede nu înseamnă că persoana trebuie să fie agramată”, explică profesoara.

Cât de multă literatură scrisă cu Braille este în R. Moldova?

În prezent, literatura este tradusă în limbajul Braille doar la Centrul Național de Informare și Reabilitare al A.O. Asociația Nevăzătorilor din R. Moldova.

„Literatura – ea în țară nu există. Bine că avem acest centru, unde se imprimă anumită literatură din toate domeniile. Ne străduim să tipărim literatură din orice domeniu, dar mai mult domină literatura artistică”, spune Gabriela Darii.

Unde în oraș găsim cuvinte scrise în simbolul Braille?

„În Mall am observat – cifrele din ascensor sunt indicate în Braille. În rest, în oraș nu am văzut nicăieri”, spune Gabriela Darii,  iar Ecaterina crede că ar trebui să se folosească măcar simbolurile în relief măcar pe etichetele de la produse alimentare.

„La medicamente știu că este, dar la produse alimentare, cu regret, nu găsești scris în Braille. Dacă nu cu ingredientele ce le conține produsul, atunci măcar cu denumirea lui”, spune tânăra.

În R. Moldova există patru instituții de învățământ pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Aici se include Liceul teoretic cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă din Chișinău, o școală-internat la Bălți, o grădiniță pentru copii cu vedere slabă în Chișinău și o școală profesională. În prezent, sunt în jur de 4500 de persoane cu grad sever de dizabilitate de vedere.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: