Ai putea avea părul gras din cauza funcţionării defectuoase a glandelor sebacee, care produc sebum într-o cantitate prea mare. Însă există şi alte cauze care pot face podoaba capilară să arate grasă, cum ar fi spălatul excesiv, periajul prea des sau menstruaţia.

Îţi atingi des părul

Obişnuieşti ca, de plictiseală sau pentru că nu-ţi dai seama, să îţi atingi părul de mai multe ori pe zi? Prin acţiuni precum răsucirea şuviţelor între degete sau aranjarea cu mâinile odată la câteva minute transferi în păr sebum, praf şi bacterii care contribuie la îngrăşarea firelor şi la aspectul uleios al părului. Pentru a descuraja aceste gesturi, prinde-ţi părul sus, într-o coadă de cal, roagă pe cineva să ţi-l împletească într-o coadă modernă sau fă-ţi un coc lejer.

Îl speli zilnic

Şamponul înlătură nu doar murdăria din păr, ci şi stratul natural de sebum, ceea ce determină scalpul să producă mai mult pentru a suplini această lipsă temporară. Obişnuieşte-te să nu îl speli foarte des. Dacă ţi se pare că părul se îngraşă prea tare în ziua în care nu-l speli şi nu te simţi confortabil cu aspectul lui, foloseşte un şampon uscat. Acesta va absorbi pe loc excesul de sebum ţi îţi va face părul să arate ca proaspăt spălat.

Aplici produse de coafare nepotrivite

E bine să ştii ce anume se potriveşte părului tău şi ce nu, aşa că e bine ca, înainte să-ţi cumperi un produs de styling, să discuţi cu persoana care te tunde sau îţi aranjează părul de obicei. Coafezele sunt cele mai în măsură să îţi recomande produsele potrivite şi chiar şi ele îţi vor spune că nu e indicat să exagerezi cu ele. Lasă-ţi părul să respire măcar 2 zile pe săptămână, spălându-l cu un şampon purificator şi evitând să aplici orice produs de styling. Poţi să testezi şi o clătire cu oţet pentru a scăpa de părul gras: diluezi 1 lingură de oţet de mere într-un litru de apă şi îţi clăteşti părul la final cu acest amestec. Ai grijă şi la uscatul cu foehnul, pentru că, deşi unor persoane le face părul să arate deshidratat şi lipsit de strălucire, altora le creşte producţia de sebum.

Bine de ştiut: Părul gras poate fi cauzat şi de o dietă dezechilibrată. E indicat să reduci consumul de zahăr şi prăjelile şi să elimini margarina şi lactatele prea grase, înlocuindu-le cu fructe proaspete, peşte gras (hering, macrou, sardină, păstrăv) şi diverse tipuri de nuci.

Sursa

Distribuie articolul: