Pentru al 4-lea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va deveni gazda unicului festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ. În cadrul evenimentului spectatorii vor descoperi frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, astfel participanții la festival vor avea posibilitatea să viziteze și să exploreze Rezervația Cultural – Naturală „Orheiul Vechi”.

Trei seri de spectacole:

Pe data de 14 iunie, la  ora 19:00 se va deschide festivalul cu Rapsodii de Butuceni, vor participa soliștii:

Rusanda Panfili (vioară), Viena; Sergiu Mușat (clarinet); Main Gheras (nai); Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijor Friederich Pfeiffer (Austria).

„De ce rapsodii? Deoarece acest cadru este perfect pentru asemenea muzică, rapsodiile au fost mereu inspirate, din muzica popoarelor, avem și rapsodii spaniole, românești și ungurești. Vom deschide programul cu celebra rapsodie română de George Ionescu, apoi va fi interpretată balada viorei, scrisă de Alexei Stârcia, astfel va fi adus un omagiu, fiindcă acest an este anul cetenar al compozitorului”, ne anunță Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Anul acesta pe lângă piesele extraordinare, vor fi și surprize la nivel de interpreți, pentru prima dată în cadrul acestui festival, va veni Valentina Naforniță, la opera Elixirul Dragostei, pe data de 15 iunie, ora 19:00, susțin organizatorii.

Gaetano Donizetti, operă în două acte; Dirijor, Tiberiu Soare, România; Regizor, Rodica Picireanu; Scenografie: Iurie Matei, Artist al poporului.

Închiderea festivalului pe data de 16 iunie, ora 19:00, cu o piesă cunoscută Perpetuum Mobile, de Strauss, îi va avea ca invitații pe soliștii: Ljubica Vranes, mezzo soprano, Serbia; Vladimir Dragoș, bariton; Ana Cernicova, soprano; Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijor Friedrich Pfeiffer (Austria).

Anul acesta vor dansa și show baletul Repede.

„Vă rugăm să veniți la acest festival descOPeră, să ascultați muzică clasică ”,  ne îndeamnă Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, m-ai are o rugăminte, „ca copii până la șapte ani să-i lăsați acasă și să veniți la un festival să ascultați muzică clasică, oamenii din afară vin să asculte muzică, nu s-ă vadă copii fugind printre scaune și oamenii cum beau bere”, a mai adăugat Svetlana Bivol.

„La această ediție vor veni 20 de jurnaliști de top din Italia, din Polonia și România, prin intermediul cărura vom publica imagini, video și conținut despre festivalul descOPERĂ, sperând ca astfel v-a deveni o atracție, tot la fel de importantă ca și festivalul vinului, la cealaltă extremitate a sezonului turistic. Vă invităm să vă bucurați, într-un cadru rural, rupestru, mioritic de aceste valori culturale care vin și din Republica Moldova, prin intermediul operei din patrimoniul național”, au transmis în cadrul conferinței de presă partenerii strategici ai evenimentului.

„Având în vedere notaritatea și gradul de vizibilitate, popularitatea pe care o are festivalul descOPERĂ are în fiecare an, nu am putut să nu-l susținem. El a devenit un promotor și un ambasador al unei țări moderne și al potențialului turistic al Republicii Moldova, noi mereu îl vom susține, el face parte și din agenda cultural turistic al țării noastre, este și un punct de atracție în calendarul evenimentelor culturale din Europa. Acest eveniment ne face mândri și vă invităm să veniți cu familia, să vă bucurați de muzică de calitate și de un eveniment care are aspect și caracter internațional”, a menționat la conferința de presă Igor Ștefănescu.

„Visul nostru ca în perioada desfășurării festivalului, este ca toate pensiunile, hotelurile să fie pline cu turiști. Să vină lumea să viziteze Moldova cu cel mai frumos teatru din aer liber, deoarece la noi se așează pe baloate de paie sau pe scaune din lemn, nu ca în alte țări care au o infrastructură modernă cu scaune din plastic, astfel țara devine interesantă din acest punct de vedere. Vă invităm să veniți, să susțineți satele Moldovei”, ne invită și Anatol Butnaru, director Eco Resort „Butuceni”.

Pentru oaspeții festivalului va fi amenajat un food cort, un târg de obiecte de artizanat, biletele pot fi procurate și online. Organizatorii se așteaptă la minim 6000 de vizitatorii.

La fel ca în anii precedenți, cei care vor dori să petreacă 3 seri de neuitat în aer liber, vor avea parte de transport tur-retur din Chișinău, pornirea va fi din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Prețul într-o singură direcție va costa 35 de lei.

Evenimentul este susținut de către partenerii strategici Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldovă.

Autor: Lucia Dăscălescu, stagiară