Noul coronavirus poate avea drept țintă și copiii, inclusiv cei foarte mici, aceștia făcând deseori formele ușoare și de gravitate medie, iar mai rar – formele grave. Ultimele relatări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 90% din cazurile de COVID-19 la copii sunt cele cu transmitere în familie și doar 10% – în afara familiei, inclusiv câteva cazuri cu transmitere prin călătorii. Despre cum trebuie să procedeze părinții în cazul apariției simptomelor COVID-19 la copii și când se administrează tratamentul cu antivirale s-a discutat în cadrul Seminar organizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Potrivit vorbitoarelor, la momentul actual nu sunt înregistrate date concrete despre transmiterea infecției de la mama la copil prin lapte matern, dar virusul se poate transmite prin picături și tuse în timpul alăptării. Masca este recomandată și pentru copii care au peste doi sau trei ani, scrie Agora.md.

„În timpul alăptării, mamelor le e recomandat să poarte masca de protecție atunci când sunt semne: tuse, sau infecție respiratorie și neapărat de spălat mâinile și de respectat igiena”, a menționat președinta societății de pediatrie din Republica Moldova, Neli Revenco.

Infecția cu coronavirus presupune anumite deosebiri față de alte infecții respiratorii. Printre acestea se enumeră: gravitatea sa, complicații respiratorii, febră înaltă mai mult de 38,5 în majoritatea cazurilor, tuse seacă, eliminări seroase nazale, la unii copii – gât roșu, oboseală, diaree și vomă, mai rar frisoane, cefalee, iar în cazul copiilor vorbitori lipsa mirosului și gustului.

Ce e de făcut în cazul în care copilul are febră?

Medicii vorbesc despre febră atunci când temperatura corpului este mai mare de 38 de grade. Aceasta se măsoară în zona axilară, măsurarea orale sau rectale nu este recomandată, iar cea timpanică poate fi imprecisă.

Semnele de pericol în cazul febrei sunt considerate atunci când copilul refuză să bea sau să sugă, vomită, este somnolent, mai puțin activ.

„Febra trebuie tratată dacă depășește 38,5. În rest – nu este necesar de intervenit cu medicamente”, susține cercetătoare științifică Adela Horodișteanu.

În cazurile în care copii au febră mai mică decât 38,5 de grade, medicul pediatru recomandă întreprinderea unor măsuri acasă.

„În cazul sugarului, este recomandat să fie alăptat mai des la piept. Dacă vorbim despre un copil care a trecut de alăptarea naturală, atunci se recomandă mai multe lichide, un mediu confortabil, să deschidem geamul, să nu fie prea îmbrăcat, ștergerea cu apa caldă cu 2 grade mai joasă decât temperatura corpului, nu se recomandă frecții cu oțet sau alcool”, susține pediatra Adela Horodișteanu.

Preparatele recomandate în cazul unei febre mai mari sunt Paracetamol și Ibuprofen, în doza recomandată conform vârstei copilul. Până la 12 ani, nu se recomanda Aspirina, Analgina sau Demidrol.

Cum să procedăm corect în cazul în care copilul are tuse?

Medicii susțin că tusea nu este specifică doar pentru COVID-19, dar poate fi considerată drept un mecanism de protecție, când are loc scoaterea în afară a unor particule.

„Tusea nu trebuie suprimată, fiindcă este un mecanism de protecție și ajută la însănătoșirea copilului, trebuie doar să ne asigurăm ca piciul să fie într-un mediu răcoros și să fie hidratat adecvat”, recomandă pediatra de la Institutul Mamei și Copilului, Dorina Savoschin.

Părinții trebuie să verifice contextul în care a apărut tusea și dacă copilul nu a fost în contact cu persoane bolnave. Este recomandată vizita la medicul de familie în cazul în care respirația este accelerată  și sunt prezente alte sunete, zgomote șuierătoare sau geamăt.

Cum să procedăm corect în cazul în care copilul are diaree?

Părinții trebuie să fie atenție la modificarea consistenței scaunului și mărimea frecvenței (mai mult de trei scaune) și să verifice starea generală a copilului: dacă este activ, somnolent, iritat, starea ochilor. Dacă micuțul prezintă vomă, febră sau are sânge, este recomandată adresarea de urgență la medic.

„În cazul prezenței unei diarei, copilul alăptat la sân necesită să fie alăptat mai frecvent. Dacă este mai mare de șase luni – e nevoie de lichide suplimentare, supe sau amestecuri acidulate, chefir, iaurt, apă și soluția de rehidratare orală, conform indicațiilor de pe plic”, susține pediatra Adela Horodișteanu.

Este indicată pregătirea corectă a soluției. Mai exact, medicii recomandă dizolvarea conținutul plicului în apă fiartă rece, iar copilul trebuie să bea cu înghițituri mici și frecvente.

Când copiii trebuie neapărat testați de coronavirus, aflați pe sursa materialului, la AGORA.

Distribuie articolul: