La ce să te aștepți când începi lucrul cu un psiholog/psihoterapeut ? În principiu, pentru fiecare client, specialistul va alege o metodă individuală, ținând cont de persnalitatea și unicitatea persoanei. Însă, cu toate acestea, există anumite etape ale terapiei prin care este important de trecut, ca ea să aibă efect. Dar în primul rând, este important să știi cum să-ți alegi specialistul potrivit ție. 

Atunci când alegi un psiholog, urmărește ca el să aibă calitățile de mai jos:

  • Are studii de licență şi masterat şi psihologie, la fel ar fi bine să aibă adăugător şi  o formare în psihoterapie (gestalt, cognitiv comportamentală, psihanaliză, integrativă- oricare, dar să fie acreditată, recunoscută internațional).
  • Un bun psiholog, scoate la lumină, tot ce e mai bun în tine,  fără a-ți arăta tot timpul punctele tale slabe. După ce termini şedința, te simți mai uşor sau blocat? Ar fi bine să fie prima vriantă.
  • Un bun psiholog este în general vesel şi sănătos. Clar că nu e ok să-i cerem să fie perfecțiunea întruchipată, însă comportamentul lui ar trebui să denote energia spre care aspiri.
  • Un bun psiholog trebuie să fie autentic (real, sincer) şi să trăiască după valorile ce ți le recomandă şi ție. El nu e perfect, şi poate că, de la el ca om, poți învăța mai mult decât de la el ca specialist. Îți va crea un climat de încredere şi va colabora cu tine.
  • Un bun psiholog va încerca să scurteze numărul şedințelor şi să te pună mai repede pe picioare pentru ca tu să poți merge singur deja. Fugi de cei care amână în interesul lor propriu, vindecarea ta.
  • Un bun psiholog impune anumite limite: dacă refuză să le depăşească când îi ceri acest lucru, te învață de fapt să spui “nu” atunci când e nevoie.
  • Un bun psiholog te ajută să-ți descoperi puterile proprii, pentru că tu eşti cel care face toată treaba, nu el. El ştie că tu ai toate răspunsurile şi rolul lui e de a te ajuta să le descoperi. El nu te forțează să mergi pe calea propusă de el. Te poate îndruma, dar alegerea mereu îți aparține.
  • Un bun psiholog ştie că eşti o personalitate complexă, îți respectă emoțiile, mintea, trupul şi sufletul şi te ajută să faci un echilibru între toate laturile tale.
  • Un bun psiholog pune pe primul loc profesia sa, şi sănătatea ta, nu banii sau popularitatea. Rolul lui este de a te ajuta, nu de a-şi alinta orgoliul.

Iar acum putem trece la etapele lucrului cu specialistul. Dar de la început, e important de menționat că toate etapele sunt în strânsă legătură cu obiectivele terapiei. Astfel că, prin toate aceste etape se poate trece rapid într-o singură ședință, dacă clientul are nevoie doar de o consiliere unică. Însă, adesea, oamenii au nevoie de o serie de minim 10 ședințe, care permit aprofundarea în problemă și rezolvarea ei (dar e diferit de la caz la caz).

La fel, pentru ca etapele despre care o să vorbim, să se realizeze, este nevoie ca ambii, atât clientul cât și psihologul să fie disponibili emoțional în terapie. Deci haideți să vedem ce etape vă așteaptă :

1) etapa timpurie a terapiei, în care se acordă suport pacientului doar prin faptul că cu el se lucrează  corect, fără a oferi careva teme pentru acasă sau alte solicitări;

2) perioada în care pacientul, datorită suportului anterior, are suficientă încredere încât să se implice în diverse experimente ce țin de dezvoltarea autonomiei sale;

3) etapa în care pacientul devine independent și conștient de propriile caracteristici individuale pe care este capabil să și le asume, iar toate reușitele din cadrul terapiei, îi fortifică sentimentul de integritate și autenticitate (când el/ea se poate manifesta așa cum este, cunoscându-și valoarea).

Este important de menționat că aceste etape fiecare le parcurge în ritmul său, în dependență de:

– solicitarea cu care vine clientul (cât de gravă e problema)

– de timpul disponibil (câte ore pe săptămână/lună e disponibil să facă)

– de nivelul implicării clientului  și de dorinței lui de îmbunătățire a propriei vieți.

La fel, aceste etape nu este neapărat să fie trecute toate pe rând într-un anumit interval de timp. Desigur e bine dacă există continuitate în ședințe. Însă din unele motive, clientul poate face opauză de la ședințe, fiind în deplasare, fiind incapabil să achite, etc. Și asta este normal. În genere, frumusețea terapiei, a ședințelor psihologice e în ceea că : omul mereu e liber să intre și să iasă din acest proces (important e doar să anunțați asta specialistul vostru, în semn de respect). De asemenea, uneori ușor se migrează de la o etapă la alta. De exemplu, fiind în etapa 3, poate apărea o anumită situație nouă stresantă despre care clientul vrea să vorbească, respectiv, ne întoarcem din nou la 1 etapă a terapiei. Și asta este absolut normal.

Vreau însă să trag atenția și la faptul că terapia are o finalitate. Adică nu ești nevoit să faci toată viața terapie odată ce ai început-o. Este bine de stabilit din start, împreună cu terapeutul/psihologul, numărul ședințelor necesare. De atins în acest interval de timp scopurile adecvate, planificate de la început. Și doar în caz de necesitate, să fie continuată seria de ședințe, prin adăugarea din nou, a unui număr clar de ore. Asta este nevoie pentru a nu itra într-o dependență vis a vis de terapeut/psiholog. Ba din contra, scopul terapiei, a ședințelor psihologice, este ca clientul într-un bun sfârșit să devină propriul său psiholog. Iar despre alte indicii care ne arată că terapia funcționează, te invit să citești în următorul articol.

Autoare: Emilia Vorobiov

Distribuie articolul: