Pandemia a schimbat mult modul de lucru și viziunea companiilor, în ceea ce ține de productivitate și regimul de lucru. Angajatorii au înțeles că este posibil ca echipa să fie productivă, chiar dacă lucrează de la distanță. În această ordine de idei, subliniem că sistemul de lucru hibrid înseamnă că angajații își împart săptămâna de muncă în – lucrul de la birou și cel de la distanță (fără chirie birou, oficiul poate fi acasă, la o cafenea sau chiar în alt oraș al lumii).

 Programul de lucru după modelul hibrid depinde întâi de toate de domeniul și sfera în care e aplicat și, mai apoi, de persoanele implicate. În unele cazuri, ar putea fi vorba despre patru zile petrecute la birou și respectiv una remote. În alte cazuri, angajatul poate lucra trei luni la birou și a patra remote. Totul depinde de programul pe care îl stabilește administrația și angajatorul, dar și de sarcinile pe care le are de îndeplinit o companie sau alta.

 Cea mai des întâlnită variantă este un program alternativ pe termen scurt, unde angajatul lucrează câteva zile de acasă și alte câteva zile în modul de lucru online – la distanță. Cert este că orice angajat își dorește un echilibru, deci numărul zilelor lucrate la birou e necesar să fie într-un raport egal cu cele lucrate în afara oficiului.

 Au fost efectuate studii, care ne arată că modelul de lucru hibrid, are mai multe avantaje, iar la unele dintre ele cu siguranță nu te-ai fi gândit:

Crește nivelul productivității – fiecare este responsabil de lucrul pe care îl face și își organizează în așa fel programul, încât să reușească să facă cât mai operativ și calitativ sarcinile pe care le are de îndeplinit. 

Angajații sunt mulțumiți că au un regim freelance – pot lucra la orice oră și de oriunde, nu mai pierd atât de mult timp pentru a se deplasa la oficiu, au timp liber pentru cei dragi și își pot seta propriul program – toate astea sporesc gradul de mulțumire al angajaților, iar asta contribuie la o eficiență sporită în activitatea profesională. 

Protecție maximă față de riscurile, care ar afecta sănătatea – cu toate că rata infectărilor cu virusul de tip Covid a scăzut considerabil, totuși specialiștii recomandă distanțarea socială și respectarea măsurilor extinse de siguranță sanitară, care vor ramâne multă vreme în vigoare. Un loc de munca hibrid este soluția perfectă în acest sens.

 Cheltuielile se reduc simțitor – se economisesc bani din mai multe aspecte: reducerea la maxim a cheltuielilor pentru chirie, rechizite de birou, aparatura electronică, tot felul de cheltuieli de protocol sau de afaceri, în funcție de domeniu.

Designul muncii este centrat pe om – regimul hibrid ajută la dezvoltarea capacităților personale. Angajatul are timp la dispoziție pentru a-și dezvolta anumite calități, a încerca noi sarcini de lucru, fapt care este favorabil pentru întreaga organizație.

Modelul de lucru hibrid poate fi abordat în interiorul oricărui domeniu, care permite buna desfășurare a lucrului la distanță, Printre cei care au testat și continuă să lucreze după modelul hibrid se numără: companiile mari, care au un număr mare de angajați – cele de IT, organizațiile non-guvernamentale, cei din PR și specialiștii ce fac analiză financiară, etc.

Cercetările fenomenului de transformare a modului de lucru au demonstrat că 75% dintre lucrătorii în modul hibrid sau remote spun că așteptările lor de a lucra în mod flexibil au crescut. De asemenea, 4 din 10 angajați riscă să plece din companie dacă sunt obligați să revină la modul de lucru cu prezență fizică la birou.

 Un lucru esențial este de a lua în considerație acest model de lucru și de a ține cont de implementarea acestuia în cadrul unei companii sau a alteia, fiind o soluție bună pentru perioada actuală.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: