“Rețeta mea personală de succes combină în mod armonios următoarele ingrediente: gândire strategică, abilități înalte de management, orientare către eficiență și inimă blândă. Peste toate acestea, presar mereu un praf de umor și stare de bine, care să îndulcească experiența oamenilor cu care vin în contact”.

Pe această notă jucăușă, vă invităm să o cunoașteți mai bine pe Diana-Maria Georgescu – consultant de business, mentor de management, Corporate Coach și consilier pentru dezvoltare personală și vocațională din România, care a povestit în interviul marca ea.md despre misiunea ei de suflet, dar și care sunt progresele leadership-lui feminin.

“Am lucrat pentru aproximativ 15 ani, în mediul corporate, în industria cercetării de piață, unde am avut diferite roluri de management și leadership național și internațional, construind echipe mari de producție, procese de lucru, dar și optimizându-le la nivel global.”

Antreprenoriatul feminin în România – un deceniu de provocări

În opinia mea, interesul pentru antreprenoriatul feminin în România a crescut frumos în ultimii ani. Diferite asociații dezvoltă programe și activități care să susțină antreprenoriatul feminin românesc. Chiar în acest sens, în 2020-2021, am participat activ la etapele incipiente de elaborare a unei propuneri de politică publică de încurajare a antreprenoriatului feminin, de promovare a femeilor în piața muncii și de tratament egal între femei și bărbați. Inițiativa a fost coordonată de Asociația Vertik pentru Viitor, iar alături de alte 10 femei lider din România, am făcut parte din echipa de elaborare a acestei politici publice, care este acum în etapa de preluare de către decidenții polici.

Care sunt provocările unei femei de afaceri în secolul XXI?

Cred că una dintre cele mai mari provocări ale femeilor de afaceri din secolul XXI, este menținerea echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Cunosc multe femei de afaceri care ajung în situații de compromis, iar pe termen lung acestea se pot transforma în burnout, relații de familie tensionate sau chiar renunțarea la mediul de business în favoarea vieții personale.

Altfel, în funcție de cultura și mediul din care provin sau în care activează, femeile secolului nostru se mai confruntă cu lipsa de înțelegere și susținere din partea familiei și a prietenilor atunci când vor să pornească și, mai apoi, să dezvolte un business propriu, prejudecățile societății la adresa abilităților femeilor de a deveni independente financiar, lipsa educației dedicate antreprenoriatului feminin sau lipsa resurselor financiare, precum și presiunile psihologice ale mediului în care activează, sau provenite din lipsa unor programe care să susțină antreprenoriatul feminin. Iar dacă vorbim despre România, aici ne mai confruntăm și cu lipsa unor politici publice, a unor programe bugetare și de finanțare care să stimuleze integrarea femeilor pe piața muncii.

Povestiți-ne despre misiunea Dvs. de suflet – Asociația WomenEsteem International

Asociația WomenEsteem International are ca misiune să susțină femeile inclusiv în procesul de dezvoltare profesională, mai ales în zona de antreprenoriat. Cred că suntem pe drumul cel bun fată de anii anteriori. În urmă cu 10-15 ani, conceptul era vehiculat mai mult la nivel teoretic, iar acum, prin eforturile diferitelor asociații și organizații care și-au făcut un scop din susținerea antreprenoriatului feminin, România poate avea un trend crescător frumos în următoare decadă.

Ce este WomenEsteem International dar și Delta Guide – Reshaping Perspectives?

WomenEsteem International este un vis mai vechi, apărut pe vremea când încă lucram în mediul corporate. Mi-am dorit să construiesc o comunitate pentru femei, în care acestea să se susțină reciproc în procesul de creștere personală și profesională, să colaboreze, nu să fie în competiție. Și așa, după aproximativ 15 ani de corporate, primul proiect care mi-a dat aripi, a fost lansarea acestei comunități pe 9 noiembrie 2017. Între timp, a devenit Asociația WomenEsteem International în cadrul căreia încercăm să schimbăm paradigma de lucru de la competiție la colaborare, lucrând și susținând femeile în acest proces.

Iar pentru a transmite mai departe misiunea noastră și prin ceva palpabil, am lansat în noiembrie 2021, WomenEsteem International For You, prima revistă online care reunește în paginile sale contributori din diferite țări ale lumii, ce scriu articole în limbile materne, articole care sunt apoi traduse și în limba engleză, pentru a fi înțelese de cât mai mulți cititori internaționali.

Dacă Asociația WomenEsteem International este aripa mea de suflet, Delta Guide – Reshaping Perspectives este aripa mea de business. Înființată în iulie 2016, reunește sub umbrela sa servicii de Consultanță de Business, de Life și Corporate Coaching, de Mentorat de Management și de Consiliere pentru dezvoltare personală și Vocațională.  În noiembrie 2019 am lansat primul produs pentru susținere a mediul de afaceri, Business Soul2$oul, un model inovativ de afaceri, care are ca scop transformarea paradigmei actuale de business de la focusul exclusiv pe Profit, la focusul pe Oameni. În definitiv, oamenii sunt cei care fac profitul unei companii, iar dacă aceștia nu sunt potriviți pe rolurile potrivite pentru abilitățile lor, atunci profitul va avea de suferit.

În pandemie însă, înțelegând că mediul de business s-a transformat peste noapte, am lansat un alt produs, Talentul Tău Nativ, tocmai pentru a susține atât companiile să-și identifice oamenii potriviți pentru job-urile potrivite deschise în organizațiile lor, dar și pentru persoanele fizice care au simțit nevoia să facă o schimbare de direcție. În aceste cazuri, Talentul Tău Nativ ajută la identificarea zonelor forte ale persoanelor care aleg să folosească acest instrument, oferindu-le noi opțiuni de direcție în carieră sau confirmându-le că sunt pe drumul potrivit talentelor proprii.

Diana-Maria, echipa ea.md îți mulțumește pentru interviu și abordarea unui subiect actual și pentru leadership-ul feminin din Republica Moldova.

Credit photo: Arhiva Personală Diana-Maria Georgescu

Distribuie articolul: