Obținerea permisului de conducere a devenit o adevărată provocare greu de trecut pentru mulți doritori de a deveni șoferi. Din cauza emoțiilor foarte multe cursanți cad proba examenului practic în doar câteva minute de condus. Recent, reporterul nostru Eugenia Ion a trecut prin această aventură. Jurnalista a povestit pe blogul său că drumul către obținerea permisului nu a fost unul ușor, dar nici imposibil. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Eugenia Ion (@eugenia_ion21)

Eugenia a mărturisit câteva greșeli pe care le-a făcut în procesul pregătirii de examenul auto. Hai să vedem care sunt acestea:

1. Prima și cea mai mare greșeală a fost că m-am pripit cu alegerea școlii.

Am ales cea mai apropiată școală de birou ca să îmi fie mai ușor, dar din păcate, această alegere pripită m-a costat mult și la propriu, și la figurat. Eu nu o să dau numele școlii pentru că aceasta este o chestie subiectivă, cunosc persoane, care au susținut și s-au simțit foarte bine la instituția cu pricina.

După ce am încheiat orele obligatorii la școală mi-am căutat un alt instructor, de la o altă instituție. De această dată am fost mai atentă și am ales prin recomandare.

2. Am pornit cu gânduri negative.

Auzeam în jurul meu doar istorii de genul: „A fost de 7 ori și nu a susținut”. „Este imposibil să treci proba orașului, examinatorii sunt prea severi”. „Special te duc în eroare ca să greșești și să pici examenul”, ei bine după astfel de mesaje „pozitive” entuziasmul meu era la pământ.

Credeam că nu voi reuși niciodată să mă concentrez și să controlez situația, dar am greșit. Proba orașului a fost o lecție prin care mi-am demonstrat că eu pot să fiu calmă și focusată. Mi-am promis după acest examen că nu voi mai zice niciodată: „eu nu pot” sau „eu nu am noroc.”

3. Am ezitat sau am mers la examene când nu eram pregătită.

Prima oară când am mers la proba teoretică nu eram deloc pregătită. Am zis să merg și eu să văd cum este. A doua oară eram ceva mai pregătită și am susținut cu brio.

Cât despre ezitare… să știți că am avut programare și m-am trezit dimineața și pur și simplu am decis să nu mai merg. Eram cu moralul la pământ de frică și nu mai voiam o dezamăgire.

Da, da știu… mare prostie, dar ce să ii faci!? Așa a fost să fie…

Voi să nu faceți ca mine!

4. Am făcut pauze prea mari între lecții.

Din păcate eu nu sunt o persoană organizată. Îmi programam câteva lecții într-o săptămână, apoi o lună nu aveam timp să merg. Și tot așa….

Astfel, de fiecare dată era ca prima dată. Am risipit banii și timpul în zadar. Mai târziu am învățat să îmi gestionez mai bine timpul și vă spun sincer că cele mai multe lucruri le-am înțeles chiar cu câteva zile înainte de examen.

5. M-am grăbit!

Cei care au trecut prin „probele de foc” recent, cred că știu despre ce vorbesc. La exemen NU trebuie să te grăbești. Nu este important să scapi cât mai repede, important este să fie cu succes.

Prima oară la proba poligonului, zici că am mers cu ochii închiși. Eram foarte stresată și în loc să mă concentrez și să înțeleg de ce mașina nu a intrat în garaj, eu am repetat de două ori aceeași greșeală…

Offf, emoțiile astea…

Știu că mulți dintre voi sunt emotivi, dar TREBUIE să vă controlați!

Cam acestea au fost cele mai grave greșeli pe care eu le-am comis. În continuare o să vă ofer și câteva mici sfaturi (dacă îmi permiteți)

Gândește pozitiv!

La proba orașului(când îmi așteptam rândul) observam cum mulți dintre elevi priveau pe youtube traseele. Cred că știți vorba aia: „Porcul în ajuns nu se îngrașă”. Eu am ales să îmi imaginez că am susținut proba și alerg acasă să spun la toată lumea (Probabil o să ziceți că sunt nebună, dar eu așa am făcut și se pare că a funcționat)

Urmărește video-urile cu traseele (din timp)

Le găsiți pe youtube, acolo sunt explicate toate lucrurile la care trebuie să fiți atenți. O să vă fie de mare ajutor!

Nu contează de câte ori ai picat proba, dacă ești perseverent o să ajungi la punctul culminant. Nu dispera!

După obținerea permisului urmează adevărata aventură. Eu abia aștept să ies în trafic,  dar până atunci mai adun bani în pușculiță… sau, poate, o să iau mașina în credit!

Eu vă urez mult succes! Sper ca această informație să vă fie utilă!

Atenție la drum!