Toamna este considerată anotimp nefavorabil pentru amatorii de ciuperci. Recoltarea ciupercilor din păduri, din apropierea gunoiștilor și căilor ferate sau procurarea de la „culegătorii amatori” implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Iată cu ce recomandări vin specialiștii ca să evităm intoxicațiile și cu procedăm în caz de otrăvire cu ciuperci.

Intoxicaţiile apar în urma consumului ciupercilor otrăvitoare, ori condiţionat comestibile care nu au fost selectate corect sau nu au fost pregătite corect. Astfel de cazuri reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi cât şi la copii. De aceea este extrem de important să se acționeze rapid pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului. Aceasta poate salva viața persoanei, scrie AGORA.md.

Specialiștii spun că cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ peste două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale  etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.

Primul ajutor în caz de intoxicaţie:

 • Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
 • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
 • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).

ANSP vine cu recomandări ca să evităm intoxicațiile cu ciuperci. Astfel:

 • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
 • ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice;
 • ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese și consumate deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
 • se va evita procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea drumului, traseului;
 • bucatele cu ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore;
 • pentru persoanele începătoare, care doresc să culeagă ciuperci să utilizeze o carte de specialitate pentru recunoașterea ciupercilor comestibile și necomestibile și pentru a exclude orice nesiguranță pe care o aveți atunci când le culegeți;
 • ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
 • ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor.

ANSP atenționează că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele așa cum uneori şi acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave.

Datele arată că în perioada 1 ianuarie – 22 octombrie ANSP a înregistrat 64 cazuri de intoxicații cu ciuperci, inclusiv 11 copii și două decese a persoanelor adulte. Iar numărul cazurilor a crescut considerabil  în luna octombrie. De la debutul ploilor din 1 octombrie au avut de suferit  în rezultatul consumului de ciuperci 44 persoane, inclusiv 10 copii până la 18 ani. Cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în raioanele Orhei, Rezina,  Edineț, Călărași, Criuleni, Florești.