Au trecut șapte săptămâni de școală. Pe data de 26 octombrie copiii ies în vacanța de toamnă, care va dura aproape o săptămână. E o toamnă blândă afară, cu timp frumos și soare, care încă mai trimite raze generoase prin parcuri și pe străzi.

Copiii au muncit serios, aproape două luni. Iar acum vine vremea de odihnă. Și nu știu cum voi, dar eu, ca mamă de elev de clasa a V-a, tare nu vreau flăcăul meu să stea cu nasul în telefon nonstop. Așa că am trasat pe foaie câteva idei de petrecut timpul împreună, vesel și plăcut.

Prima pe listă vine vizita la bunici. Vă dați seama câte mere, gutuie, nuci și struguri îi așteaptă în cămara bunicii? Dar mustul proaspăt făcut de bunelul? Dar cuptorul în care se coc cele mai rumene și zdravene plăcinte? O zi la bunici pentru copii este ca o zi de spa pentru noi. Eu îmi amintesc de vizitele mele la bunici. De la poartă, de unde o strigam, auzeam cum boscorodea bunica nemulțumită că iar-s cu capul gol. Mă înșfăca repede de-o aripă și mă aranja frumușel pe lejancă pe perna mare pătrată, să-mi fie moale la spate. Imediat venea un blid cu plăcinte și o cană mare jămălțuită cu compot de vișine. V-ați imaginat? Ap’ dar fuga în weekend la bunici sau părinți!

În vacanță ne-am propus să gătim împreună colțunași cu brânză, lasagna aromată, sarmale mărunțele și multe alte gustoșenii tare nesănătoase, dar tare delicioase. Cel mai interesant este procesul. I se pune bucătarului în devenire o bonetă și un șorț sau o pestelcă ți se învață, cu răbdare, arta mânuirii aluatului. Și poate că nu știți, dar cei mai gustoși colțunași sunt cei lipiți de degețele mici, neîndemânatice și nerăbdătoare.

Slavă Domnului că există librăriile, cu atâta amar de picturi pe numere, mozaicuri cu tehnica diamond, constructor 3D și alte drăcovenii. Pe vremea mea, așa ceva nu era. Când am primit prima cutie de puzzle n-am mâncat 24 ore. Gura nu mi s-a auzit, de credeau ai mei că m-am dus de la casă. Acuma orice lucru este minunat dacă îl faci în doi și, mai ales, dacă lauzi cât mai des micul constructor sau Rembrandt în devenire.

Plimbările în aer liber au cu totul alt farmec dacă se fac undeva în pădure la cules de cine știe ce comori folositoare. Pomușoare, ciupercuțe, măcieș de făcut ceai când răcești iarna – o grămadă de bunătăți. Iar încă mai interesant e dacă plimbarea e însoțită de vreo poveste sau ceva informație despre animalele care trăiesc sau au trăit cândva în păduri. Nu mai vorbim că puteți merge la vreo rezervație naturală, ca să vă faceți poze frumoase în sânul naturii.

Un film bun nu strică niciodată. Dar secretul e în ceea ca el să fie numaidecât privit în colibă. Da da, aceea din scaune, pături și perne, fix în mijlocul salonului. Dacă vine și mâța e minunat. Deci, alegeți un film (noi am ales data trecută Dumbrava minunată), faceți un lighean de popcorn și savurați momentele astea pentru că atât de repede trec, din păcate.

Colindați muzeele. Iar aici se poate îmbina utilul cu plăcutul. Cu o zi înainte, informați-vă binișor despre ce veți vedea la muzeu și exersați rolul de ghid. Nu e nevoie să fie multă informație, important e să fie povestită din suflet. Iar ghidul va fi răsplătit cu înghețată sau alte gustoșenii.

Mergeți la film sau teatru. Căutați pe internet afișa teatrelor sau programul cinematografelor, cumpărați bilete și mergeți să savurați un spectacol bun, sau un film care vă trezește interesul. Ca să fie mai vesel, puteți lua un coleg sau prieten, căci se știe că în doi sau în trei e mai interesant mereu.

Mergeți la cumpărături. Dar nu oarecare, dar cumpărături de Crăciun. Așa vă pare vouă că până la Anul Nou mai e mult, dar uite că vitrinele magazinelor se umplu de globuri colorate, ghirlande argintii și figurine cu tematică de Crăciun. Copiii noștri, dar și copiii din noi vor fi încântați să cumpere ceva pentru decorul de sărbători.

După cum vedeți, aveți cu ce vă ocupa în vacanța de toamnă. Dar era să uit cel mai important lucru – nu uitați să vă alintați picii, să-i cuprindeți și să-i pupați cât mai des și desigur să le spuneți că-s cei mai buni, cei mai frumoși și că tare – tare îi iubiți.

Distribuie articolul: